Libyens styre vil bevæbne civile

Gaddafi-styret advarer Nato mod at optrappe i Libyen. Imens raser kampene fortsat i oprørsbyen Misrata

Gaddafi vil bevæbne civile, så de kan kæmpe imod et muligt Nato-angreb på landjorden. (Foto: AP)
Gaddafi vil bevæbne civile, så de kan kæmpe imod et muligt Nato-angreb på landjorden. (Foto: AP)

Vestlige trusler om at optrappe de militære handlinger mod Libyens leder, Muammar Gaddafi, preller tilsyneladende af på styret.

Gaddafis styrker fortsætter bombardementet af den oprørskontrollerede by Misrata, hvor mindst tre oprørere er dræbt og 17 såret under torsdagens angreb.

Regeringens talsmand, Mussa Ibrahim, siger endvidere, at myndighederne vil bevæbne civile, så de kan kæmpe imod et muligt Nato-angreb på landjorden.

- Mange byer har organiseret sig i grupper for at kæmpe mod en mulig Nato-invasion, siger talsmanden.

- Hvis Nato kommer til Misrata eller en hvilken som helst libysk by, vil vi lade helvede bryde løs over Nato, advarer Ibrahim og lover, at det vil blive "10 gange så slemt som Irak".

Mindst 365 døde
Udtalelserne kommer dagen efter, at Frankrig lovede at optrappe luftangrebene mod Gaddafis styrker og sammen med Storbritannien præsenterede en idé om at sende militære rådgivere til landet for at hjælpe oprørerne.

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, kritiserede torsdag Gaddafi-styrets "ondskabsfulde" angreb og sagde, at der er meldinger om, at styret muligvis bruger klyngebomber mod oprørerne. Hun oplyste ikke, hvor det skulle være sket.

En læge fra Misratas hospitalskomité siger, at mindst 365 mennesker har mistet livet, herunder 85 civile, og 4000 er såret i de omkring syv uger, byen har været under belejring.

Civile siger, at de lever i konstant frygt for snigskytter.

Samtidig er byen ved at løbe tør for mad, medicin og andre fornødenheder. Der er lange køer ved benzintankene, og strømmen er afbrudt, så indbyggerne er afhængige af generatorer.

En talsmand for oprørerne siger, at der også er kampe nær grænsen til Tunesien.

Ifølge øjenvidner har oprørerne taget kontrollen med en grænseovergang nær den tunesiske by Dehiba.

Enkelte regeringssoldater skal have overgivet sig til de tunesiske myndigheder, skriver Reuters.