Jakob tog sig af drengene ved ulykken

Skovløberen Jakob Gade tog sig af storebrødrene til den lille norske dreng, der i går aftes blev kørt ned af en meget ung biltyv

Jakob Gade er vant til, at folk kører råddent i skovområdet. Denne gang kostede det næsten en fireårig norsk dreng livet. (Foto: Claus Bonnerup)
Jakob Gade er vant til, at folk kører råddent i skovområdet. Denne gang kostede det næsten en fireårig norsk dreng livet. (Foto: Claus Bonnerup)

- Undskyld udtrykket, men sådan en møgunge... At lave sådan noget lort - stjæle en bil - og så stikke af fra det.

Ordene er skovløber Jakob Gades. Han var en af de første på stedet, da en kun fireårig norsk dreng tirsdag aften blev kørt ned af en 15-årig biltyv ved Fredericia.

Læs også: Biltyv kvæstede fireårig alvorligt

Jakob Gade kunne se ulykkesstedet fra sin gård i skovområdet. En bil var kørt ind over et skilt og holdt i grøften.

- Jeg troede, at det bare var nogle knejter, der skulle trækkes fri og have en løftet pegefinger, siger Jakob Gade til ekstrabladet.dk.

Lårbensknoglen stak ud
Men da han nåede de 2-300 meter hen til ulykken, kunne han se på de sammenstimlede mennesker, at det var langt alvorligere.

I sin gule kommunejakke delte gruppen sig automatisk for ham.

Ved siden af bilen, kunne han se den fireårige dreng ligge skrigende på jorden.

- Lårbensknogle stak ud af indersiden af låret på ham et stykke over knæet.

Læs også: 15-årig fængslet efter bilulykke

En fisker i waders er allerede nået frem. Han sidder sammen med drengen og faderen og beroliger dem.

- Han ydede en kanon indsats, husker Jakob Gade, der aldrig nåede at få fat i hans navn.

Jakob Gade får stukket en telefon i hånden med alarmcentralen i den anden ende. De har svært ved at finde frem til ulykkesstedet.

Tager sig af de to brødre
Da det er ordnet får skovløberen at vide, at der er endnu to norske drenge. Den lille drengs storebrødre står lidt derfra med chokerede øjne.

- De ved ikke rigtigt, hvad der skal ske. Deres lillebror ligger og skriger på jorden. Der er masser af mennesker, og faderen har ikke tid til dem.

Læs også: Camping-boss: - Det er forfærdeligt

Drengene er meget stille og reagerer ikke, så Jakob Gades kone tager sig af dem.

- De skal ikke sidde selv. De kan gå fuldstændig i sort. Det har jeg i hvert fald fået at vide på førstehjælpskursus.

De to chokerede storebrødre på 12 og 7-9 år får et par af familien Gades jakker på i aftenkulden. Jakob Gade lover deres far, at han nok skal tage sig af dem.

- Jeg klapper ham på skulderen og siger, at han bare skal tage med ambulancen, så skal jeg nok køre efter med drengene i min bil.

Tænker meget på familien
På sygehuset i Odense afleverer han senere om aftenen de to forknytte drenge til deres far. Faderen takker mange gange og vil betale for turen.

- Han fik mit navn og telefonnummer, men jeg sagde 'slap I nu bare af og koncentrer jer om at få lillebroren igennem natten.'

Både Jakob Gade og hans kone tænker i dag meget på den lille dreng og den norske familie. De vil gerne møde dem igen og se, hvordan det går med drengen, men de forstår godt, at de bare har brug for ro.

- Jeg føler med den lille purk. Det er trist, at han skulle have sådan en oplevelse på sin ferie i Danmark.