Højesteret frygter for rockervidnes liv

Dømt rocker får maksimalt tys-tys i Højesteret, som skal afgøre, om fængsel i 12 år er for meget

Helt ekstraordinært har Højesteret besluttet at rulle gardinerne helt ned for en retssag om flere forsøg på manddrab.

Offentligheden må end ikke få besked om, hvornår sagen mod et tidligere medlem af rockermiljøet skal behandles. Denne afgørelse har Højesteret truffet fredag, og samtidig er det besluttet, at sagen skal føres bag lukkede døre. Men retten vil dog give besked, når dommen er afsagt, oplyses det til Ritzau.

Det store hemmelighedskræmmeri skyldes hensynet til den tiltaltes sikkerhed. Manden har tilstået at have været med til fem drabsforsøg og to tilfælde af vold - men han ønsker en lavere straf end de 12 års fængsel, som Østre Landsret og Københavns Byret tidligere er nået frem til.

Politiets guldfugl
Den dømte er politiets og anklagemyndighedens guldfugl, fordi han har valgt at fortælle om forbrydelserne. Højesteret skal afgøre hvilken rabat, han har gjort sig fortjent til. Afsoningen sker under store sikkerhedsforanstaltninger, fordi myndighederne frygter, at rockere vil hævne sig på ham.

Hans vidneudsagn er blandt de afgørende beviser i sagen mod Brian Sandberg og 15 andre mænd fra Hells Angels og AK 81.

Mens Højesteret altså helt usædvanligt afskærer pressen fra at følge straffesagen mod manden, er vilkårene anderledes lempelige i retssagen mod de 16 rockere.

Her har Københavns Byret tilladt, at journalister fra et andet lokale lytter med, når den frafaldne rocker bliver afhørt.

Afhøringen vil efter planen strække sig over 10 dage.