Henrettes med dansk medicin i nat

Men advokater for den dødsdømte Cleve Foster kræver henrettelsen udskudt, netop fordi den skal gennemføres med dansk medicin

Foster er også sat i forbindelse med drabet på 22-årige Rachel Urnosky, men sagen er aldrig kommet for en dommer. (Politifoto)
Foster er også sat i forbindelse med drabet på 22-årige Rachel Urnosky, men sagen er aldrig kommet for en dommer. (Politifoto)

En tidligere amerikansk sergent, som tirsdag aften skal henrettes for sexdrab på en kvinde i Texas, håber, at han kan undgå giftsprøjten, fordi den helt ekstraordinært indeholder et stof fra det danske medicinal-firma Lundbeck. Det skriver avisen Houston Chronicle.

Texas har valgt at benytte produktet, da der er mangel på sodium thiopental, som normalt bruges til henrettelser.

Cleve Foster, 47, er dømt til døden for mordet på den 30-årige sudanesiske kvinde Nyaneur Pal. Pal blev i februar 2002 fundet voldtaget og dræbt med et skud i hovedet, efter at hun havde mødt Foster på baren Fat Alberts i Forth Worth.

Henrettelse kan udskydes
Maurie Levin, en af Fosters advokater, har anmodet Texas-guvernør Rick Perry om, at henrettelsen bliver udsat i foreløbig 30 dage, fordi staten angiveligt ikke fulgte reglerne, da den besluttede at skifte til pentobarbital.

– Taget i betragtning af, hvor ofte vi eksekverer dødsstraffen, bør det gøres i overensstemmelse med loven, siger advokat Maurie Levin ifølge Houston Chronicle.

Medskyldig død af svulst
Cleve Foster, karrieresoldat og veteran fra den første Golf-krig, blev sammen med sin kammerat, Sheldon Ward, i 2004 dømt til døden for drabet på Nyaneur Pal. Ward døde sidste år i fængslet af en svulst i hjernen.

Foster kom i januar frygteligt tæt på sin død. Han havde netop indtaget sit sidste måltid i Huntsville-fængslet, da USA's Højesteret stoppede henrettelsen for at vurdere en appel fra Fosters advokater. Appelsagen blev dog senere afvist.

Selv om Foster skal henrettes for drabet på Nyaneur Pal er det måske ikke det eneste kvindemord, han har på samvittigheden. Han er også anklaget for drabet på 22-årige Rachel Urnosky, som blev fundet voldtaget og skudt to måneder før drabet på Pal.

Fandt mordvåben på motel
Det viste sig senere, at Rachel Urnosky var blevet dræbt med den samme 40-kaliber pistol, som blev anvendt til drabet på Pal. Politiet fandt drabsvåbnet på et motelværelse, som de to gerningsmænd delte. Urnosky-sagen er aldrig kommet for en domstol.

Det vækker stor opmærksomhed i USA, at pentobarbital nu indgår i den dødbringende cocktail, som anvendes til henrettelser. Der er tale om den største ændring i henrettelsesproceduren i Texas, siden delstaten i 1982 erstattede den elektriske stol med giftsprøjten. Giftsprøjten er i dag den foretrukne henrettelsesmetode i 35 amerikanske delstater.

58-årige John Duty, som var dødsdømt for drabet på en medfange i Oklahoma, blev i december sidste år den første person, som fik eksekveret en dødsdom med det danske medicin. Lundbeck-koncernen protesterede dengang over, at dets produkt blev anvendt til at henrette mennesker.