Penkowa i ny sag om fup med forskning

Nye afsløringer om Milena Penkowa: Hun genbrugte et videnskabeligt foto - stik mod alle regler

Penkowa i ny svindelsag. (Foto: Kristian Linnemann)
Penkowa i ny svindelsag. (Foto: Kristian Linnemann)

Den politianmeldte hjerneforsker Milena Penkowa er taget i en ny svindelsag, fordi hun i sin forskning har genbrugt billeder i to videnskabelige artikler.

Det skriver B.T. lørdag.

Milena Penkowa har taget et videnskabeligt foto - et nærbillede af en muskel - fra én videnskabelig artikel om, hvordan muskler reagerer på motion.

Derefter har hun vendt fotoet 90 grader, ændret på farverne og genbrugt det i en anden videnskabelig artikel to år senere om et helt andet emne.

- Det ser ud til, at billedet et blevet genbrugt i to forskellige eksperimenter, og det må man naturligvis ikke, fortæller professor Erik Ilsø Christensen fra Anatomisk Institut på Aarhus Universitet.

Aarhus-professoren, som B.T. har vist billederne, bakkes op af professor Henrik Daa Schrøder i klinisk patologi - altså ekspert i celle- og vævsprøver - på Odense Universitetshospital.

Den nye Penkowa-sag belaster en af Danmarks mest anerkendte sundhedsforskere, centerleder og overlæge Bente Klarlund Pedersen på Rigshospitalet, fordi hun som seniorforsker og den sidst nævnte i artiklen skal sørge for, at alt er gået rigtigt til.

Bente Klarlund Pedersen blev for tre uger kontaktet af en reservelæge på Rigshospitalet, som mente, at der var svindlet med fotoene.

Bente Klarlund Pedersen erkender i dag, at meget tyder på, at Milena Penkowa har genbrugt billedet i to af deres fælles artikler.

- Når man så på artiklerne hver for sig, gav det ikke anledning til mistanke om snyd, og jeg overvejede derfor ikke i 2005 at krydstjekke, om figuren var anvendt tidligere, siger Bente Klarlund Pedersen til B.T.

Hun har nu kontaktet udvalget for videnskabelig uredelighed, forskningsrådet for sundhed og sygdom og Københavns Universitet for at høre om hun nu skal trække artiklerne tilbage.

Københavns Universitet "er fuldstændigt opmærksom på sagen" og vil tage stilling til eventuelle yderlige skridt i næste uge, oplyser dekan Ulla Wæver til B.T.

Milena Penkowa vendte i går ikke tilbage.