Politiets 'guldfugl' er dødsdømt

En 26-årig autolakerer gjorde lyn-karriere i AK 81 og kom ind i varmen hos Hells Angels. Men han fik sat 16 rockere bag tremmer og skal nu vidne mod sine tidligere venner. Politiet mener, at han er dødsømt

Afhopperen har fået ny identitet og udseende og han afsoner 12 års fængsel et hemmeligt sted.(privatfoto)
Afhopperen har fået ny identitet og udseende og han afsoner 12 års fængsel et hemmeligt sted.(privatfoto)
Følg Krimi

'MP er i overhængende fare for at blive afstraffet eller likvideret.'

Sådan lød det i en trusselsvurdering fra Københavns politi den 8. oktober sidste år.

Politiet vurderer løbende sikkerheden omkring afhopperen MP, og forleden gentog statsadvokatassessor Charlotte Alsing Juul i Københavns Byret, at MP er i livsfare.

Han vil blive likvideret af Hells Angels, hvis rockerne får chancen, mener politiet.

Politiets trusselsvurderinger er hemmelige, og de har kun været lagt frem i lukkede retsmøder.

- Det er svært at forholde sig til. Vi ved ikke, hvilke kilder politiet har til oplysningerne, siger advokat Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for HA´eren Brian Sandberg.

Advokat: sikkerheden er overdrevet
Advokaten mener, at trusselsbilledet og det enorme sikkerhedsapparat omkring retssagen og MP´s sikkerhed er ude af proportioner.

Michael Juul Eriksen siger, at han ikke har hørt kommentarer fra Brian Sandberg eller andre arrestanter i sagen om, at MP betragtes som 'stikker'.

- Det er ikke noget, vi har talt om. Vi drøfter naturligvis hans forklaringer og beviserne, men ikke andet, siger Michael Juul Eriksen.

- Det er jo ikke første gang, at en person optræder som 'stikker' og mig bekendt er der ikke sket de andre noget som helst, siger advokaten.

Politiinspektør Svend Foldager, Københavns politi, siger til ekstrabladet.dk, at politiet naturligvis står véd, hvad der står i trusselsvurderingerne, og at MP virkelig er i overhængende livsfare.

'Guldfuglen' fortryder ikke sin sang
Michael Juul Eriksen erkender, at MP´s forklaring er helt central i sagen mod hans klient Brian Sandberg og de øvrige tiltalte. Også selvom politiet mener at have andre beviser, for eksempel i form af teleoplysninger.

Selvom MP formentlig må kigge sig over skulderen resten af livet, så fortryder han ikke, at han har fået sat 16 af sine tidligere venner fra Hells Angels og AK 81 bag tremmer.

Det forklarede han i Østre Landsret, da han 21. februar fik stadfæstet sin dom på 12 års fængsel for medvirken i fem drabsforsøg under bandekrigen.

- Han fortryder ikke, at han har 'lagt kortene på bordet', skriver landsretten i dommen. Sagen blev afviklet for lukkede døre.

Ifølge dommen beskrev den tidligere autolakerer sin tid i AK 81 som 'helt surrealistisk'.

Får ny identitet
MP har fået ny hemmelig identitet, og han afsoner de 12 års fængsel et hemmeligt sted, hvor ingen véd, hvem han er. I landsretten forklarede MP, at forholdene på afsoningsstedet 'ikke er gode'.

Han sagde, ifølge landsrettens dom, at 'jeg formentlig aldrig kommer til at leve et normalt liv igen'.

MP er en af de få danskere, som er i et vidnebeskyttelsesprogram. Det er en særlig afdeling for vidnebeskyttelse i Politiets Efterretningstjeneste, som tager sig af disse yderst følsomme sager.

PET kan i sjældne tilfælde give vidner en helt ny identitet med nyt navn, personnummer og en hemmelig adresse. PET sørger også for, at de beskyttede personer ændrer udseende - om nødvendigt gennem plastik-kirurgiske operationer.

Men Danmark er et lille og gennemkontrolleret land, hvor det kan være meget svært at holde sig skjult resten af livet. Det gør vidnebeskyttelse i Danmark svær i forhold til store lande som USA, hvor det kan være nok at skifte identitet og flytte til en anden stat.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+