Ekspert: Gavner ikke gidsler med medieomtale

Medieomtale af danske gidslers situation i Somalia er helt på gidseltagernes præmisser, siger dansk sikkerhedsekspert

Ekstra Bladet har haft en journalist ombord på det kaprede græske fragtskib MV Dover, hvor danske familien Quist Johansen fra Kalundborg og deres to gaster holdes som gidsler.

Skibet ligger ud for byen Gumbah på Baargaal-distriktets kyst.

De danske gidsler bor sammen med 20 andre gidsler under dæk på MV Dover.

Familiefaderen Jan Quist Johansen virker ifølge Ekstra Bladets journalist syg, mens de øvrige danske gidsler er triste og kede af det.

Jan Quist Johansen er blevet advaret om, at det kan skade forhandlingerne om frigivelse af ham og hans familie og gasterne, at de optræder i medierne.

Gidseltagerne har krævet 26,2 millioner kroner for at løslade danskerne.

Gavner næppe
Ifølge Hans Tino Hansen, der er direktør i det danske sikkerhedsfirma, Risk Intelligence, der rådgiver maritime virksomheder og olie- og offshore-virksomheder om, hvordan de minimerer deres sikkerhedsrisici, gavner det næppe de danske gidsler, at journalister opsøger piraterne.

- Hvorfor tror I, at jeres journalist får lov at komme om bord? Tror I, det er fordi, piraterne synes, I er flinke, eller fordi de har medlidenhed med gidslerne? Piraterne gør det, fordi de mener, at det gavner deres position. Det kan eksempelvis være i et forsøg på at øge løsesummen eller lægge pres på gidslernes hjemland i forhandlingsprocessen, siger Hans Tino Hansen til ekstrabladet.dk.

Han understreger, at gidslernes udtalelser skal vejes på en guldvægt.

- Man bliver nødt til at gøre sig klart, at gidslerne er i piraternes vold, når de udtaler sig, og at det er mennesker, der er pressede og frygter for deres liv. Det er en styret kommunikation, hvor piraterne i det store hele bestemmer, hvad gidslerne siger, udtaler Hans Tino Hansen.

Forhandles 24 timer i døgnet
Han gør opmærksom på, at der formodentlig foregår løbende forhandlinger med gidseltagerne, selv om medier er optaget af tsunami og krig i Libyen.

- Det er muligt, at gidselsagen drukner kortvarigt i medierne på grund af større begivenheder, men forhandlerne, der søger at få gidslerne frigivet, arbejder formodentligt 24 timer i døgnet med det ene mål for øje, og set fra deres side er det mere hensigtsmæssigt med så lidt medieopmærksomhed som muligt. Ikke fordi deres arbejde ikke tåler dagens lys, men fordi medieopmærksomheden altid er på piraternes præmisser og kan forlænge tilfangetagelsen og være med til at øge kravet til løsesum. Du hører jo aldrig fra den part, der forhandler på gidslernes vegne, og det er fordi, det ikke gavner gidslerne med medieopmærksomhed, da piraterne netop ikke kan påvirkes af medierne, siger Hans Tino Hansen til ekstrabladet.dk.

Chefredaktør: Vi beskriver virkeligheden
Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen motiverer onsdagsavisens historier om de danske gidsler:

- Vi er journalister, der ønsker at beskrive virkeligheden og fortælle den danske offentlighed om, hvordan de danske gidsler har det. Vi ønsker ikke at intervenere i de forhandlinger, der pågår, for at få frigivet danskerne. Gidslernes situation er under alle omstændigheder forfærdelig, og vi mener ikke, at vi hverken gavner eller forværrer situationen yderligere med vores beskrivelse af situationen, siger Poul Madsen til ekstrabladet.dk.

- Der må jeg sige, at jeg forstår godt, hvorfor Poul Madsen siger, som han gør, da Ekstra Bladet lever af at sælge aviser, men han har ikke nogen baggrund for at kunne bedømme, om det gavner eller forværrer situationen yderligere og heri ligger problemet. Der burde man stoppe lidt op og se på, hvilken motivation piraterne har for at lade en journalist tale med familien, siger Hans Tino Hansen til ekstrabladet.dk.

Læs mere i Ekstra Bladet i dag!

- Så meget er piraterne blevet tilbudt

- Her er familien

- Sådan har de det

Køb eBladet her!