Politiet: højreekstrem bag bombefabrik

Politiet har sigtet den 43-årige højreekstremist Lars Agerbak for forsøg på at fremstille en eller flere bomber. Kemikalier i hans hus kunne bruges til sprængstoffer

Lars Agerbak (i gul trøje) sigtes for forsøg på bombefabrikation.(Foto: Redox.dk)
Lars Agerbak (i gul trøje) sigtes for forsøg på bombefabrikation.(Foto: Redox.dk)
Følg Krimi

PRESSENÆVNET HAR UDTALT KRITIK AF DENNE ARTIKEL - LÆS PRESSENÆVNETS KENDELSE VED AT KLIKKE HERDen 43-årige talsmand for højregruppen 'Danmarks Nationale Front' Lars Agerbak er blevet varetægtsfængslet for 14 dage ved retten i Helsingør. Han sigtes for forsøg på at fremstille en eller flere bomber eller eksplosiver.

Under en ransagning af hans hus på Ubberødvej i Hørsholm i går fandt politiet en del kemikalier, der kan bruges til fremstilling af sprængstoffer.

Lars Agerbak nægter sig skyldig. Han blev varetægtsfængslet af hensyn til politiets fortsatte efterforskning.

Han sigtes for overtrædelse af straffelovens § 192 a om tilvirkning af våben eller eksplosiver af særlig farlig karakter. Det kan straffes med op til seks års fængsel.

Retsmødet var lukket, og politiet vil kun oplyse, hvad den 43-årige sigtes for - ikke hvilke kemikalier, der blev fundet hos ham.

- Han sigtes for forsøg på fremstilling af en eller flere bomber eller eksplosiver, hvilket de beslaglagte kemikalier kan benyttes til, siger anklager Henrik Blichmann, Nordsjællands politi til ekstrabladet.dk.

PET har overvåget
PET og Nordsjællands politi slog til mod højreekstremisten i går formiddags på mistanke om, at der var våben og sprængstoffer i huset. Politiet fandt flere dunke med kemikalier i en kælder, men ingen skydevåben. Der blev dog fundet en strømpistol, kanonslag og lidt ammunition.

PET har antagelig overvåget Lars Agerbak gennem længere tid, og da mistanken var begrundet fik politiet en dommerkendelse til at ransage ejendommen.

Ifølge det venstreorienterede researchkollektiv Redox spiller Lars Agerbak en helt central rolle i Danmarks Nationale Front, og omtales af flere kilder nær gruppen som ’formanden’.

Agerbak er ifølge Redox.dk bindeled til DNF’s kontakter i militante nazi-grupper i Rusland og resten af den gamle østblok.

På Danmarks Nationale Front beskrives en tur til Rusland, som Lars Agerbak og andre medlemmer af DNF deltog i sidste år, hvor gruppen besøgte russiske højreekstremister.

Lars Agerbak optræder på flere af billederne fra turen til Rusland.

Martin Kasler. Jeg bliver chikaneret
Ifølge Redox er Lars Agerbak, som ekstrabladet.dk beskrev i går, tæt knyttet til en central fugur på højrefløjen Martin Kasler.

Denne skrev - stadig ifølge Redox - 'Xerxes-rapporten' en privat efterretningsrapport om det venstreradikale miljø med Lars Agerbak som primær kilde.

Rapporten endte i hænderne på en højreorienteret politimand Peter Jensen, som har fået dom for, at han misbrugte politiets registre til spionage mod venstreekstremister.

Men Martin Kasler afviser i en mail til ekstrabladet.dk oplysningerne fra det venstreorienterede researchkollektiv Redox:

- Jeg er ikke det fjerneste involveret i sagen fra Nordsjælland eller sagen mod Peter Jensen, siger Martin Kasler, der iøvrigt ikke ønsker at svare på spørgsmål om sagen.

Martin Kasler henviser bl.a. til, at to personer fra Antifascistisk Aktion, som er knyttet til Redox, er sigtet for dataindbrud:

- For år tilbage kastede dette betændte miljø sin vrede på min person, fordi jeg offentligt kritiserede deres metoder. Siden da har de gemt sig bag anonyme hjemmesider, hvorfra man hævngerrigt stadigt chikanerer og terroriserer mig og min familie med voldstrusler, hetz og hærværk. Ganske som det har ramt flere andre venstrefløjskritikere, siger Martin Kasler.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.