Penkowa: TV 2 røvrendte mig

Den svindelmistænkte forsker raser over TV 2 på grund af dokumentaren 'forsker eller fusker?'

Den svindelmistænkte hjerneforsker Milena Penkowa føler sig ført bag lyset af TV2, der i aftes sendte dokumentaren 'Milena Penkowa - 'forsker eller fusker?'

Penkowa hævder, at hun er blevet lokket til at deltage i programmet på falske forudsætninger.

- Jeg føler mig enormt snydt og bedraget, faktisk røvrendt. For aftalen var, at journalisten ville lave det, han kaldte en 'kontrahistorie' - som den første i pressen gå bag om hele historien og ikke bare fortælle det, alle andre medier skriver. Jeg går med til at lave den udsendelse - men det er bare ikke den udsendelse, vi så i går, siger Milena Penkowa til Ekstra Bladet.

- Og også måden, udsendelsen er klippet sammen på. Han er udmærket klar over, hvad jeg må svare på, og hvad jeg ikke må svare på, men alligevel viser de det, jeg ikke må udtale mig om, siger Milena Penkowa med henvisning til de gentagne spørgsmål om mistanken om dokumentfalsk.

Politiet er i gang med at undersøge, om Penkowa selv har fabrikeret dokumentationen for, at hun har fået foretaget flere hundrede forsøg med rotter via et spansk firma. Rotteforsøg, der indgår i Penkowas doktordisputats fra 2002, som et bedømmelsesudvalg på KU ikke ville godkende netop på grund af et mistænkeligt højt antal rotteforsøg.

- Hvorfor er det et problem - du er jo ikke blevet lokket til at sige noget, du ikke må?

- Korrekt, men det var bare ikke det, der var aftalen. Hvis han havde sagt fra starten, at han ville lave et program, hvor han sætter billeder på Weekendavisens påstande, så havde jeg sagt nej tak.

Den prisbelønnede og nu skandaleramte hjerneforsker føler sig i det hele taget udsat for en pressehetz.

- Det er enormt ensidigt, det, der står i pressen. Den ene avis ligner den anden avis, siger hun.

Milena Penkowa blev suspenderet fra Københavns Universitet i marts 2010, og efter aftale med universitet opsagde hun sin stilling december samme år. Det har givet Penkowa en masse tid på hånden (selv om hun ifølge eget udsagn bruger meget tid på at skrive høringssvar til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, som hun er indklaget for i to forskellige sager), og Penkowa pønser nu på at springe ud som forfatter.

- Det kunne være en roman, hvor jeg både med fiktion og med fakta fra sagen fortæller min historie, fortæller Penkowa.

TV2's kanalchef, Mikkel Herz, forstår ikke Milena Penkowas udfald.

- Helt ærligt, så forstår jeg ikke helt, hvad hun mener. Vi har lavet lige præcis det program, som vi har fortalt hende, vi ville lave, og som hun sagde ja til at medvirke i. Vi var glade for, hun ville stille op, fordi vi synes, det er en spændende og celeber historie. Og vi har stillet stribevis af krítiske spørgsmål, som hun har svaret beredvilligt på. Vi har oven i købet fortalt hende, hvem vi i øvrigt havde tænkt os skulle medvirke i det pågældende program. Så jeg har svært ved at forstå på hvilket grundlag, hun skulle føle sig dårligt behandlet, siger Mikkel Hertz til ekstrabladet.dk.