Brønderslev-børn kan selv blive krænkere

Ni børn har gennem en årrække været udsat for vild misrøgt og risikerer ifølge ekspert selv at blive krænkere

Ekspert vurderer, at børnene fra Brønderslev selv kan blive krænkere(Foto: Jacob Ehrbahn)
Ekspert vurderer, at børnene fra Brønderslev selv kan blive krænkere(Foto: Jacob Ehrbahn)

De ni børn, der gennem en årrække er blevet udsat for misrøgt af deres forældre i den såkaldte Brønderslev-sag, har meget svære forudsætninger for nogensinde at komme til at leve et normalt liv, vurderer ekspert.

- Det bliver mennesker, der skubber andre mennesker fra sig. De har simpelthen mistet troen på, at andre vil dem det godt, siger Charlotte Guldberg, der er forstander på Skodsborg Observations- og Behandlingshjem, som modtager børn udsat for misrøgt.

Forældrene i Brønderslev-sagen er blandt andet tiltalt for at have ladet deres ældste datter grave sin egen grav og for at lade hende have samleje med en hest.

De har hældt kogende tomatsuppe i halsen på et af børnene, sparket dem med sikkerhedssko og ladet dem leve i dyre- og menneskeekskrementer.

- Når børnene gør sig sådan nogle erfaringer i deres første år, er det næsten umuligt at ændre deres syn på rigtigt og forkert, for det bliver en forankret del af deres personlighed og identitet, forklarer Charlotte Guldberg.

Udover selv at mishandle deres børn, tvang forældrene også nogle af børnene til at slå og tisse på den ældste pige.

- De ydmygelser, børnene har været igennem, påvirker deres personlige identitet i en sådan grad, at de selv bliver afvigende. Og der er en betydelig risiko for, at de selv kommer til at misbruge børn gennem livet.

- Jeg tror, det er for ambitiøst at tro, at deres tilværelse nogensinde kan blive normal. Men man kan håbe på, at de får en rigtig grundig behandling. Vores erfaring er, at der skal en årrække til, før børnene kommer til at forlige sig med, at livet også kan leves på en anden måde, siger Charlotte Guldberg.

Overgrebene blev først stoppet i februar sidste år, da den ældste pige gik til politiet og fortalte om misbruget.