Vicesikkerhedschef: Sikkerheden er noget lort

Det er ikke kun menige minearbejdere, som kan berette om horrible sikkerhedsforhold i de sibirske kulminer, DONG Energy henter store kvantum kul fraEkstra Bladet har talt med S.S., som er vicesikkerhedschef og ventilationsansvarlig i en mine med tilknytning til SUEK - DONGs russiske leverandør af stenkul.

– Helt ærligt, så er sikkerheden noget lort. Vi bliver betalt for meter og ton, ikke for at overleve – den daglige produktionsplan er nummer et, alt andet er lige meget, siger S.S. om forholdene i den mine, hvor han selv står for sikkerheden.

Dobbeltmoralsk
Han kalder SUEK for dobbeltmoralsk, fordi mineselskabet ser gennem fingre med daglige, livsfarlige brud på sikkerhedsreglerne.

Minearbejderne skal skrive under på, de er indforstået med sikkerhedsreglerne, men det er i minens interesse, at arbejderne slækker på sikkerheden for at producere mere kul, fortæller S.S.

Det påvirker også hans eget arbejde som vicesikkerhedschef.

– Jeg handler på direktørens ordrer, som først og fremmest er, at kulminen skal fungere og køre.

Lønmodel den største fare
Ekstra Bladet har siden søndag dokumenteret, hvordan russiske kulminearbejdere arbejder under uværdige forhold og dræbes og invalideres for at udvinde det kul, DONG bruger til at sende el og varme ud i de danske stuer.

S.S. nævner flere forhold i den mine, hvor han arbejder, som er i strid med branchens sikkerhedsregler.

– Brandsikkerheden er dårlig, og ventilationssystemet giver ikke luft nok, så der er øget risiko for farlige niveauer af metan og kulstøv.

– Hvad er den største fare for sikkerheden?

– Det er lønmodellen – den skal ikke være afhængig af produktionen, mener S.S

Kollega blev til kødfars
I Rusland er det ikke til at få troværdige tal på, hvor mange minearbejdere, der hvert år dør eller lemlæstes ved ulykker i kulminer.

Ifølge S.S. er det helt almindeligt, at minearbejdere mister livet i det sorte dyb.

– I den mine, hvor jeg arbejder, dør der et par stykker hvert år på den måde. En kollega blev dræbt under båndet, og jeg har set en mand falde om med et hjertetilfælde – ind i knusemaskinen, som bryder kullet. Han blev til kødfars, fortæller S.S.

Ekstra Bladet er bekendt med den fulde identitet på S.S., men har valgt at anonymisere ham af frygt for repressalier mod ham fra hans arbejdsgiver.