Ekstra Bladet i rædselsminen

300 meter under jordens overflade knokler minearbejdere med livet som indsats. Ekstra Bladets udsendte besøgte en af minerne i Sibirien

Kulminer er verdens farligste miner. Ud over tungt og dødsensfarligt maskineri byder minerne på kulstøv og de lugtløse drivhusgasser kuldioxid og metan. (Foto: Benjamin Kürstein)
Kulminer er verdens farligste miner. Ud over tungt og dødsensfarligt maskineri byder minerne på kulstøv og de lugtløse drivhusgasser kuldioxid og metan. (Foto: Benjamin Kürstein)

En af de 33 minearbejdere, som sad indespærret i den sammenstyrtede San José-mine i Chile, sagde efter at være blevet reddet op fra dybet, at han havde været fanget i ’helvedes tarme’.

Når man træder ind i den sorte mine og begynder den kilometerlange nedstigning, forstår man den dramatiske beskrivelse.

Ekstra Bladets udsendte var nede i en af de sibirske kulminer, som er ejet af Dongs samarbejdspartner SUEK for at få et indtryk af, hvilke forhold de russiske minearbejdere arbejder under.

Kulminer er verdens farligste miner. Ud over tungt og dødsensfarligt maskineri byder minerne på kulstøv og de lugtløse drivhusgasser kuldioxid og metan.

For høje koncentrationer kvæler arbejderne –?eller får minen til at ramle sammen i et brag af en eksplosion.

Kuglestødere i jakker
To mine-bosser, der ligner sovjetiske kuglestødere vakuumpakket i jakkesæt, ledsager os de mere end 300 meter ned under jordens overflade. Stolt proklamerer de, at vi skal møde den allerdygtigste af arbejderne.

– Hvordan vurderer I, hvem der er den bedste?

– Det er ham, som producerer mest kul, kommer det fra jakkesættet med Andrej Roditjev i. Han er rådgiver for minens direktør.

Vi forcerer grubegangene til fods, og det kulsorte mudder klæber til vores gummistøvler. Smadrede og glatte træplader med trin er lagt ud som en trappe. Luften er tung af støv og ser grynet ud, når den kolliderer med den skarpe lyssøjle fra vores hjelme.

Alle de minearbejdere, vi møder, udstyres behændigt med de mundbind og sikkerhedsbriller, som de ifølge reglerne skal bære hele tiden.

Vi mandsopdækkes
Vi bliver mandsopdækket af jakkesættene, men i et uopmærksomt øjeblik lykkes det vores russiske korrespondent at veksle et par ord med en minearbejder.

– Passer det, hvad ledelsen fortæller om den gode løn og de gode arbejdsforhold?

Arbejderen ryster på hovedet. Han tjener under halvdelen af de 60.000 rubler, som mine-bosserne bedyrer er en normal månedsløn. Og han vil ikke arbejde nede ved selve kulbrydningen nogle 100 meter længere fremme, hvor man må zigzagge sig frem i et larmede inferno af livsfarlige maskiner.

Store stempler hamrer løs, kæder og bånd bevæger sig i alle retninger, og brydemaskinen –?en velslebet kulhøvl – ?flænser kullet af skaktens sider i en konstant fremadrettet bevægelse.

En ren pr-tur
Efter mere end tre timer køres vi op i et dieseldrevet tog og ud af minen igen. Sådan er det, når arbejdsdagen slutter, siger jakkesættene.

Fire dage efter sidder vi over for tre mænd, som griner af os med munde fulde af guldtænder. De er fra den uafhængige fagforening for kulminearbejdere, og de morer sig kosteligt over det, de kalder en ren pr-tur:

– Man bliver aldrig kørt op eller ned i toget, som I gjorde. Arbejderne skal gå. De knokler og risikerer livet i minen for, at I kan få varme i Danmark, siger Vladimir Osiogin og bryder ud i et grin.