Importører meldt for ulovligt fyrværkeri

Importører af fyrværkeri har hentet krudt med miljøgiften HCB til Danmark

Miljøstyrelsen har anmeldt tre importører for salg af ulovligt fyrværkeri, der indeholder det samme stærkt giftige klorstof HCB, som der er røre om i forbindelse med Kommunekemi i Nyborg.

HCB er totalt forbudt at bruge i hele verden, fordi det er både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende og ikke nedbrydes i naturen, når det først er spredt. Men styrelsen har ved en stikprøveundersøgelse blandt otte importører fundet stoffet i fyrværkeri, som er importeret fra Kina.

Også de to foregående år har Miljøstyrelsen truffet på fyrværkeri med HCB hos ellers godkendte importører. Men hidtil er de sluppet for retsforfølgelse. Branchen selv slår på, at importørerne har købt fyrværkeriet hjem i god tro fra Kina, hvor HCB også er forbudt.

- Branchen har været samarbejdsvillig og lovet bod og bedring. Men nu er vi nødt til at melde dem til politiet. Og det er så op til politiet og anklagemyndigheden at beslutte, hvad der videre skal ske, siger Flemming Hovgaard Jørgensen fra Miljøstyrelsens kemikalieinspektion.

Miljøstyrelsen har ingen overblik over, hvor meget HCB der spredes hvert år over Danmark i forbindelse med afskydelse af ulovligt nytårsfyrværkeri, som også mange private hvert år henter ulovligt til Danmark og sælger sort.

HCB puttes i fyrværkeri for at få det til at brænde i forskellige farver. Men der er ikke sikkerhed for, at alt HCB bliver brændt op, ligesom det kan spredes, når en raket er en fuser.

Miljøstyrelsen fortsætter med kontrollen.