Avis: Stockholm-bomber var iraker

Ifølge tyske Der Spiegel var det en ung iraker, der stod bag bombesprængningerne i Stockholm lørdag. Hans familie er i choktilstand

(Foto: Stefan Söderström/ Expressen)
(Foto: Stefan Söderström/ Expressen)

Det var en ung iraker, der lørdag eftermiddag bragte to bomber til sprængning i Stockholm og slog sig selv ihjel ved attentatet.

Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegels online-tjeneste. Oplysningen var søndag morgen ikke bekræftet fra anden side.

Ifølge Spiegel Onlines oplysninger havde den unge mand været meget aktiv i sociale netværk på nettet, hvor han ytrede sig kritisk om krigene i Irak og Afghanistan.

Se også: Kaos i Stockholm - her er bomben sprunget

Den svenske avis Expressen har talt med mandens familie, men gengiver ikke dens identitet.

Familien havde forgæves prøvet at få fat på ham, siden han lørdag morgen kørte hjemmefra, men hans mobiltelefon var slukket.

- Han sagde ikke, at han skulle til Stockholm, eller hvor han skulle hen. Hvis jeg havde vidst, hvor han var, ville jeg have fortalt det. Han er min eneste søn, og vores familie er i chok, siger bombemandens far til avisen.

Læs også: Terrorekspert siger, bombemanden havde sammensvorne

Kort før bombesprængningerne i Stockholms centrum lørdag eftermiddag modtog det svenske sikkerhedspoliti Säpo og nyhedsbureauet TT en mail, som alt tyder på, var afsendt af selvmordsbomberen.

Mailen indeholdt lydfiler på svensk og arabisk, hvor afsenderen refererer til den svenske tegner Lars Vilks' mohammed-tegninger og til Sveriges militære tilstedeværelse i Afghanistan.

Læs også: Bombemand advarede svenskerne

Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, kalder på sin blog lørdagens bombesprængninger i Stockholm for terrorforsøg.

- Det var et højst foruroligende forsøg på et terrorangreb i en del af det indre Stockholm, som var fuld af mennesker. Det mislykkedes, men det kunne have været en virkelig katastrofe, skriver Carl Bildt på sin blog.

Muslimer tager skarp afstand
Imamen i Stockholms største moské, Södermalmsmoskén, sheik Hassan Moussa, fordømmer i en mail til nyhedsbureauet TT 'sprængningen som skete i Stockholm'.

Han tager i mailen afstand fra 'alle former for overgreb, vold og trusler mod uskyldige mennesker uanset motiv eller undskyldning'.

Herhjemme tager Muslimernes Fællesråd også skarpt afstand fra bombesprængningerne i Stockholm.

- En sådan handling vækker afsky og væmmelse hos Muslimernes Fællesråd. Handlinger af denne slags vidner om en kvalmende kynisme og afstumpethed. Ingen bevæggrunde kan undskylde noget sådant, hedder det.