SF: Send arrestanter på kurser

SF vil have landets arrestanter på flere kurser. I dag betaler arresthusene millioner for, at fangerne kukkelurer

Landets fanger får millioner af kroner for at lave det rene og skære ingenting i deres celler.

Fangerne har nemlig ret til såkaldte ventepenge, hvis arresthusene ikke kan skaffe arbejde til dem, og ventepengene beløb sig i år til fire millioner kroner. Det er en fordobling i forhold til 2008.

Kukkelure-løn
Flere arresthuse har nu svært ved at få budgetterne til at hænge sammen på grund af fangernes kukkelure-løn, og derfor foreslår Socialistisk Folkeparti, at fangerne bliver sendt på kurser i stedet for at sidde i venteposition og hæve millioner.

- De kan tage truckcertifikater, hygiejne-beviser eller lære at svejse gennem eksempelvis AMU-kurser. Det bør de indsatte have lov til. For det er i hvert fald bedre end at sidde og vente på et arbejde, der muligvis aldrig kommer, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

Ventepenge tærer på budgettet
I Roskilde Arrest beslaglægger ventepengene nu en femtedel af budgettet på halvanden million kroner, og arrestforvarer Jacob Waagensen kalder nu situationen for galimatias.

- Det er et stort problem, både for os og for de fleste andre arresthuse. Jeg synes, at det virker helt galimatias at give de indsatte 330 kroner om ugen for ikke at lave noget, siger Jacob Waagensen til Ritzau.

Arbejdspladser halveret
I de senere år er antallet af fange-arbejdspladser halveret. Ifølge tal fra Kriminalforsorgen havde 30 procent af de indsatte i landets arresthuse et arbejde at stå op til i 2008.

I år er det tal plumpet ned til 15 procent, og dermed kan de indsatte i vid udstrækning melde sig klar til at smøge ærmerne op uden reelt at risikere at skulle bestille noget.