44-årig gav otte familier dødstrusler

Otte familier i Charlottenlund blev afpresset af forretningsmand i pengenød. I dag fik han dom til psykiatrisk behandling

Trusselsbrevene dumpede ind af brevsprækken hos otte familier i december sidste år.
Trusselsbrevene dumpede ind af brevsprækken hos otte familier i december sidste år.

Otte familier i Charlottenlund blev truet med død og lemlæstelse, fordi økonomien for en 44-årig konsulent, der var valgobservatør for Udenrigsministeriet, blev dårligere og dårligere. Han levede af kærestens kassekredit, som blev trukket helt til grænsen.

- Derfor ville jeg skaffe mange penge meget hurtigt. Jeg er selv vokset op i Charlottenlund og gik ud fra, at det var familier, som havde penge. Jeg valgte dem helt tilfældigt.

Sådan forklarede den 44-årige i retten i Lyngby i dag, hvor han blankt tilstod forsøget på at afpresse de otte familier hver 215.000 kr.

Den 44-årige, der nu arbejder med aktivering af ledige i Hillerød kommune, blev dømt til ambulant psykiatrisk behandling, fordi han blandt andet lider af depression. Da han forsøgte pengeafpresningen, drev han sit eget firma indenfor personalerekruttering.

Tidligere militærmand
Den dømte har tidligere haft et karriere i militæret, og ifølge mentalerklæringen har han haft en besværlig opvækst præget af vold, misbrug og skilsmisse.

Han var ikke sindssyg i gerningsøjeblikket, siger retspsykiaterne, men han er 'affekt-labil', selvhævdende og selvcentreret, siger mentalundersøgelsen. De sidste to år har han været under behandling for 'opmærksomhedsforstyrrelse', og han tager stadig medicin.

Læs trusselsbrevet her

De otte familier modtog først et brev, hvor de blev truet til at betale 215.000 kr. Ellers ville et medlem af familien blive invalideret. 'Andet skridt' ville 'om nødvendigt' være mere skæbnesvangert.

Trusselsbrevet blev fulgt op med endnu et brev, hvor familierne fik besked på, at 'den første straf var besluttet', hvis de undlod at gøre, som der blev sagt - og de måtte ikke begå nogen fejl.

Trusselsbrevene blev fulgt op med to sms-beskeder, som den 44-årige sendte, mens han var udsendt som valgobservatør for Udenrigsministeriet til præsidentvalget i Ukraine.

Imens aflyttede politiet hans telefon. Da han kom hjem fra Ukraine smed han sim-kortet væk, fordi han regnede med, at familierne havde gennemskuet ham - og at han ikke mente truslerne alvorligt.

- Jeg tænkte slet ikke på politiet, sagde han i retten.

Teksten på sms´erne lød:

'Hold Jer til Jeres normale rutiner, vi bliver let nervøse ! Instrukser følger snarest, vi afventer vores arbejdsgiver. Svar med OK, og ikke andet. Uklogt ikke at svare bekræft alle beskeder med OK, sker dette ikke smadrer vi jer'.

Blandt de otte familier var Gentofte kommunes 1. viceborgmester Marie-Louise Andreassen, der tidligere har fortalt til ekstrbladet.dk, at hun først blev bange - og så meget vred på afpresseren.

Mistede hele familien
I retten forklarede den 44-årige, der har en datter, at han har mistet hele sin familie på grund af sagen.

Den 44-årige blev sammen med sin 33-årige bror også dømt for forsøget på at begå indbrud hos en mand i Københavns SV-kvarter, hvor rygterne sagde, at han lå inde med 700-800.000 kr. i kontanter.

Brødrene var oprindeligt sigtet for forsøg på hjemmerøveri, fordi de forberedte at bedøve manden med æter, hvis han kom hjem midt under det hele.

Indbruddet blev forhindret, da politiet anholdt den 44-årige i afpresningssagen.

Den 33-årige bror fik 60 dages fængsel, som blev gjort betinget.

Dommeren sagde om afpresningen:

- Det har været dybt ubehageligt for familierne.

Den 44-årige og hans bror modtog begge dommen.