Spindoktor sigtet efter mail fra advokat

Sigtelsen mod Søren Gades tidligere spindoktor Jacob Winther er yderst spinkel, mener hans forsvarer Anders Hvass. En hemmelig mail fra advokat Anders Nemeth er grundlag for sigtelsen

Jacob Winther, tidligere spindoktor hos forsvarsminister Søren Gade, sigtes for at bryde sin tavshedspligt. Hans forsvarer mener, at sigtelsen er yderst spinkel.(Foto: Lars Krabbe)
Jacob Winther, tidligere spindoktor hos forsvarsminister Søren Gade, sigtes for at bryde sin tavshedspligt. Hans forsvarer mener, at sigtelsen er yderst spinkel.(Foto: Lars Krabbe)

Politiet har sigtet den tidligere pressechef for forsvarsministeren, fordi politiet har modtaget en mail fra advokat Anders Nemeth med nye beviser i lækage-sagen.

Mailen beskriver indholdet af den hemmelige lydoptagelse, som ligger hos Danmark Radio, og som udpeger Jacob Winther som manden, der lækkede jægerkorpsets mission i Irak.

DR har afvist at aflevere lydoptagelsen til politiet, men kan blive tvunget til det, når Højesteret senere på året skal afgøre, om lydoptagelsen er omfattet af kildebeskyttelsen.

Anders Nemeth har tidligere udtalt, at lydoptagelsen éntydigt udpeger Jacob Winther som lækken, og nu har politiet modtaget en slags udskrift af båndoptagelsen fra Anders Nemeth. Det er dog ikke en ordret udskrift, men nærmere et referat af, hvad der er på optagelsen.

Anders Nemeth er advokat for filmmanden Christopher Guldbrandsen, der startede hele 'lækage-sagen', da han i et interview i januar udpegede Jacob Winther som lækken.

Christopher Guldbrandsen og Jacob Winther har været uvenner siden forsvarsministeriets pressechef var med til at så tvivl om troværdigheden af Guldbrandsens film 'Den hemmelige Krig' om Danmarks krig i Afghanistan.

Advokat: spinkel sigtelse
- Der er en meget, meget spinkel soliditet bag den rejste sigtelse, sagde advokat Anders Hvass i dag i byretten, da han begærede den tidligere spindoktor beskyttet af et navneforbud.

Politiadvokat Dorrit Borgaard oplyste, at politiet i august modtog en mail fra advokat Anders Nemeth, der beskriver, hvad der bliver sagt på den famøse lydoptagelse. I mailen var en vedhæftet fil med et referat af indholdet af lydfilen.

Referatet er hemmeligt, bl.a. fordi Jacob Winther endnu ikke er blevet afhørt om de nye oplysninger. Hans forsvarer har fået forbud mod at diskutere indholdet af dokumentet fra Anders Nemeth med sin klient.

- Det er afgørende for den videre efterforskning, hvad der står i den mail, sagde Dorrit Borgaard i retten.

Politiet krævede dørlukning
Hun krævede dørlukning under hele sagen af hensyn til politiets efterforskning, men det fik hun ikke medhold i. I stedet undlod hun at oplyse detaljer om, hvad der står i dokumentet fra advokat Anders Nemeth.

- Politiet har vurderet, at der er tilstrækkeligt grundlag til at sigte Jacob Winther, sagde Dorrit Borgaard.

Den tidligere spindoktor har i et brev fået at vide, at han sigtes, men han er endnu ikke blevet præcenteret for den formelle sigtelse, fordi han ikke er afhørt om de nye oplysninger fra advokat Anders Nemeth.

Selvom retsmødet i Københavns Byret i dag alene drejede sig om, hvorvidt Jacob Winther skulle beskyttes med et navneforbud, måtte både anklager og forsvarer gennemgå en stor del af grundlaget for sigtelsen mod Gades tidligere pressechef.

Hans forsvarer Anders Hvass mener, at Jacob Winther aldrig burde være sigtet, fordi han ikke kan være lækken.

FE-chef vidne i sagen
Forsvareren peger bl.a. på, at Rasmus Tantholt fra TV 2 var med Søren Gades på en rejse i Irak få dage før historien om jægerkorpset blev bragt i TV 2.

Den daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Jørn Olesen var også med på rejsen, og han har forklaret politiet, at på en briefing under Søren Gades besøg i den danske lejr blev det omtalt i 'runde vendinger', at jægerkorpset var på vej til Irak.

Både Rasmus Tantholt og Ekstra Bladets daværende politiske redaktør Sandy French var til stede ved briefingen. Men ingen andre end den tidligere FE-chef kan huske i dag, at jægerkorpsets mission blev nævnt, oplyste anklager Dorrit Borgaard.