Tør du byde tyven velkommen i ferien

Mens familier over hele landet planlægger at holde efterårsferie udenfor hjemmet, står indbrudstyvene klar til at rykke ind. Læs her hvordan du kan undgå den ubehagelige oplevelse

Hvis først tyvene er kommet ind, kan du altid have gjort det svært for dem ved at mærke dine værdier, så de får sværere ved at sælge de varme varer. (Arkivfoto: Kim Agersten)
Hvis først tyvene er kommet ind, kan du altid have gjort det svært for dem ved at mærke dine værdier, så de får sværere ved at sælge de varme varer. (Arkivfoto: Kim Agersten)
Følg Krimi

Endelig nåede kalenderen til efterårsferien for de fleste danskere. I hobetal planlægger familier over hele landet at nyde den kommende uge i udlandet, i sommerhus eller blot med diverse aktiviteter uden for hjemmets vante fire vægge. Nok en lise for de fleste, men ikke for dem, der vender hjem til endevendte villaer, rippede huse, stjålet indbo og effekter.

Efterårsferien er med andre ord et sandt slaraffenland for indbrudstyvene og ligesom jul og sommerferie en af højtiderne indenfor branchen. Så har du planer om at beholde mormors arvesmykker, fladskærmen eller designerstolene, så kan det være en god idé at tage sine forholdsregler - endelig at få gjort noget ved den tyverialarm, lystimeren eller de gamle vinduer.

Gør det svært
Med enkle tiltag kan du selv gøre meget for at gøre livet svært for de uvelkomne gæster - ja måske ligefrem helt forhindre dem i at komme indenfor.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd (DKR) handler det først og fremmest om at beskytte boligen med gode låse, døre og vinduer. Derudover kan arbejdet for tyven besværliggøres ved eksempelvis at låse haveredskaber, værktøj, stiger og lignende fast eller inde, så tyven ikke kan benytte sig af dette.

Tyve går også på Facebook
En klassisk metode er naturligvis også simpelthen at få installeret den tyverialarm, som mange familier bare snakker om. Og så er et godt naboskab i øvrigt også afgørende: Få dem til at tømme skraldespanden, parkere deres bil i indkørslen, eller tænde lys en gang i mellem - slet og ret at holde øje med huset.

Og lær nu, at selv tyve de fleste tyve kan læse og følger med i din statusopdatering på Facebook, hvorfor du naturligvis aldrig delagtiggør, hvornår du er bortrejst. Det gælder naturligvis også for de yngre medlemmer af familien.

Hvis nu... uheldet er ude
Skulle tyvene alligevel have held med foretagenet, så lyder de gode råde fra DKR, at man har noteret serienumre på værdierne, taget billeder af dem og på forhånd har mærket sine værdier, så tyvene har sværere ved at afsætte de varme varer - og måske ligefrem lader dem ligge. En decideret værdiboks eller pengeskab, som tyvene ikke har mulighed for at slæbe med eller åbne hører også blandt de gode råd.

I faktaboksen til højre kan du blive klogere på, hvor og hvornår tyvene typisk slår til...

På Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside www.dkr.dk og på www.stopindbrud.dk kan der læses mere om, hvordan man forebygger indbrud.

De stjæler dine ting

Overordnet findes der to typer indbrudstyve:

'Her og nu'-indbrudstyvene, som for eksempel er narkomaner, der har brug for hurtige penge. De er ikke selektive, men begår indbrud i nærområdet eller områder, hvor de ved, at der er kontanter og smykker, som de nemt kan komme til med hurtig transport tilbage til, hvor de kan omsætte tyvekosterne.

De organiserede tyve og tyvebander, der i i længere tid planlægger at slå til mod et bestemt område, postnummer eller en vej. De kan for eksempel holde øje med dine og dine naboers mønstre og slå til på et tidspunkt, hvor de ved, hverken du eller naboerne er hjemme. De møder gerne op med lastvogne til at transportere dine ejendele væk i.

(Kilde: Forsikring & Pension)

Sådan sikrer du dit hjem mod indbrud

Hus

- få naboen til at holde øje med huset, tømme postkassen og slå græsset.

- Få naboen til at fylde skraldeposer i din affaldscontainer.

- Lad rodet ligge i haven og vasketøjet hænge på snoren.

- Gem værdifulde ting af vejen, så de ikke kan ses fra vinduet.

- Afbestil avisen.

Lejlighed

- Få de andre beboere til at lægge måtte på plads efter trappevask.

- Få nogen til at tømme postkassen.

- Sørg for at sikre hjemmet ekstra, hvis du bor på lave etager.

- Tjek at dørlåsen til opgangen fungerer.

- Afbestil avisen.

Uanset, hvor du bor, husk at lade være med at fortælle om din ferie på facebook og andre sociale netværk.

Sommerhuset

- Sørg for døre, vinduer og låse af god kvalitet. Vinduer med rådne trælister og rustne søm tager sjældent tyven mere end 20 sekunder at fjerne. Dørkarme skal sidde ordentligt fast i murværket.

- Fjern elektronisk guf som fladskærme og telefoner fra sommerhuset. Gem dyre designermøbler væk.

- Mærk værdigenstande som køleskab og brændeovne.

- Træk gardiner fra, og lad skabslåger stå åbne, så tyven kan se, at der ikke er noget at komme efter. Jo sværere det er at kigge ind, desto mere interesseret bliver tyven i at komme ind.

- Undgå at have værktøj, stiger og lignende liggende fremme udendørs.

- Reklamér ikke med, hvad du har i sommerhuset, over for de forkerte mennesker.

- Skal huset sælges, så lad være med at annoncere med billeder, hvor dine dyre ejendele er med.

- Få folk i området til at holde øje med dit sommerhus. Fortæl for eksempel naboer, at du ikke venter besøg fra et flyttefirma eller håndværkere, når dit sommerhus står tomt. Er der helårsbeboere i området, er det også en god idé at få dem til at kigge efter dit hus.

- Tag emnet op på den årlige generalforsamling, så det ikke kun er dit problem. Indhent viden om risikoen i dit sommerhusområde. Er nogle huse for eksempel mere udsat end andre. Det udvikler naboansvaret, at sommerhusejere organiserer sig mod tyve.

- En moderne sommerhusforsikring forsikrer både sommerhus og indbo i sommerhuset.

(Kilder: Forsikring & Pension og Det Kriminalpræventive Råd)

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+