Han byggede bombe med stålkugler - målet var Jyllands-Posten

Bombemanden Lors Doukaev byggede en dødbringende bombe med stålkugler, der skulle sendes til Jyllands-Posten. Nye overvågningsfotos viser ham i ny forklædning i en forretning på Nørrebrogade

Her er de nye overvågningsfoto fra en forretning på Nørrebrogade, hvor Lors Doukaev optrådte i en anden forklædning.(politifoto)
Her er de nye overvågningsfoto fra en forretning på Nørrebrogade, hvor Lors Doukaev optrådte i en anden forklædning.(politifoto)
Følg Krimi

Lors Doukaevs byggede en brevbombe af TATP, der indeholdt stålkugler, som ved sprængningen ville blive spredt som dødbringende projektiler. Målet var Jyllands-Posten, siger politiet.

Bomben ville have haft sprængkraft som en håndgranat, og var i hvert fald bygget til at skade mennesker.

Politiet har fundet en stor portion magnetiske stålkugler med en diameter på 4,4 mm. Stålkuglerne vejer hver 0,35 gram, og politiet mener, at stålkuglerne var en bestandel i en såkaldt fragmentationsbombe.

Politiinspektør Svend Foldager har tidligere på ugen afvist at kommentere Ekstra Bladets oplysninger om, at der blev fundet stålkugler hos bombemanden.

Men i dag bekræfter politiet, at det er tilfældet. Politiet har netop offentliggjort fotos af stålkuglerne i forsøget på at finde ud af, hvor Lors Doukaev har købt dem. Stålkuglerne kan være købt i København.

Stålkuglerne kan være af typen, der bruges til kuglelejer, men målet er atypisk.

Der er fundet spor af sprængstoffet TATP på en handske og en beholder på toilettet, hvor bomben sprang.

Politiet efterlyser oplysninger om Lors Doukaevs eventuelle indkøb i Københavns af acetone og brintoverilte, der bruges til fremstilling af TATP.

- Vi ved ikke, om TATP´en er fremstillet i København eller om han har haft det med, siger Svend Foldager.

Sprængstoffet kaldes også 'Satans Mor', og er brugt ved tidligere terror-aktioner, bl.a. tog-bomberne i London.

- Det var en lavteknologisk bombe med et højeksplosivt sprængstof, siger Svend Foldager.

Samtidigt har politiet offentliggjort nye overvågningsfotos fra en butik på Nørrebrogade, der forhandler spil. Han købte et Nintendo-spil for at bruge plasticindpakningen til at fore bomben, siger politiet.

Ny forklædning
Billederne viser den 24-årige Lors Doukaev i en ny forklædning og de demonstrerer ifølge politiet hans evne til med enkle midler at forklæde sig.

På et pressemøde, der netop er slut på Politigården redegjorde politiinspektør Svend Foldager for politiets primære teori om, at Jyllands-Posten var målet for Lors Doukaevs bombe.

- Jeg vil ikke komme ind på præcist hvorfor, men vi er ret sikre på, at målet var Jyllands Posten i Århus, siger Svend Foldager.

Han vil ikke sige, om Jyllands Postens adresse stod på de kuverter, som bombemanden havde indkøbt på et posthus og som bomben skulle sendes i.

Politiet mener, at Lors Doukaev ville sende bomben med posten til Jyllands-Posten fredag den 10. september og derefter returnere til Belgien med bussen kl. 16.10, som han havde billet til.

Politiet mener, at hele bomben blev bygget i København og at der kun fandtes den ene bombe.

- Vi er ret sikre på, at der kun har været den ene bombe og at det er den, som er detoneret, siger Svend Foldager.

- Den ville have været egnet til at såre en del mennesker, siger han.

Politiet har ikke afhørt Lors Doukaev om de nye oplysninger, fordi politiet ikke har fået afhøringstilladelse fra hans forsvarer.

Politiinspektør Svend Foldager siger, at Lors Doukaev har været meget social under sit ophold i København og talt med mange mennesker. Han er blevet set tale i en mobiltelefon, men der er ikke fundet en mobil.

- Vi er fortsat meget interesseret i hans færden i København, og oplysninger om hvem han har mødtes med, og hvad de har talt om, siger Svend Foldger.

Lors Doukaev er foreløig varetægtsfængslet til den 4. oktober. Han er foreløbig ikke sigtet efter terror-paragreffen 114, men 'kun' for sprængning og våbenbesiddelse. Sigtelsen vil sandsynligvis blive ændret efter de nye oplysninger.

Lars Munch, administrerende direktør i JP/Politikens hus siger til de nye oplysninger: - Det er meget ubehageligt, at vi udsættes for trusler af denne art. Vi har fortsat fuld tillid til, at politiet og PET passer godt på os og har løbende kontakt med dem.

JP/Politikens Hus har gennem måneder skærpet sikkerheden voldsomt både i bladhusene i Viby og på Rådhuspladsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde