Massiv efterforskning i terror-sporet

PET, Københavns politi og kriminalteknikere har indledt en massiv efterforskning efter varetægtsfængslingen af en ukendt formodet terrorist

Kriminalteknikernes fingeraftrykspulver kan ses på ruderne i kælderen på hotellet.(Foto: Henning Hjort)
Kriminalteknikernes fingeraftrykspulver kan ses på ruderne i kælderen på hotellet.(Foto: Henning Hjort)
Følg Krimi

Et døgn efter eksplosionen på Hotel Jørgensen i Rømersgade i København gik kriminalteknikere stadig og undersøgte det kælderværelse, hvor en formodet terrorist boede, og hvor hans bombe detonerede ved et uheld.

Gæsterne har fået adgang til hotellet og deres værelser, mens kælderrummet nu er spærret af som et gerningssted, hvor ingen andre end politiets teknikere må komme.

Ørstedsparken er også blevet minutiøst undersøgt, hvis den cirka 40-årige fransktalende mand havde smidt genstande fra sig under flugten. Dykkere fra Hæren har undersøgt søen, men angiveligt uden resultat. Parken er åbnet igen.

Politiet har gjort en række fund på hotellet og på den sigtedes person, men hvilke hemmeligholdes af hensyn til efterforskningen. Dog har politiet bekræftet, at han var bevæbnet med en skarpladt pistol med to ekstra magasiner med ialt 40 skud.

Selvom bomben eller måske kun dele af et sprængstof eksploderede på toilettet i kælderrummet, er det muligt for de kemiske eksperter fra Beredskabsstyrelsen at analysere resterne og finde ud af, hvilket sprængstof, der er tale om.

Blandt andet har Beredskabsstyrelsen en mobil 'sniffer', som hurtigt kan analysere kemikalierester og give et bud på, hvilket sprængstof, der er brugt.

Kan være TATP
Alt tyder på, at eksplosionen skete ved et uheld - og at den uidentificerede bombemand derfor flygtede såret fra hotellet. Det kan tyde på, at sprængstoffet har været meget ustabilt - og et af de mest 'populære' sprængstoffer hos terrorister - og det mest ustabile - er TATP, også kendt som 'Satans Mor'.

TATP - med det kemiske navn triacetone triperoxide - er ekstremt følsomt overfor stød og varme. 'Satans Mor' var også sprængstoffet, der var centralt i de danske terrorsager fra Vollsmose og Glasvej.

TATP blev også brugt, da fire selvmordsbombere udløste deres bomber den 7. juli 2005 i London i tre tunnelbanetog og en bus. 52 uskyldige blev dræbt og flere hundrede såret. Bomberne bestod af TATP og store søm, der virkede som dræbende projektiler.

Det ustabile sprængstof bruges ofte også i detonatorer, der skal udløse større bomber, for eksempel gødningsbomber.

I dommervagten fremstod den anholdte med masser af småsår i hovedet fra fragmenter. Hvis det var en kraftig bombe, der gik af på hotellets toilet, ville han næppe have overlevet. Så der kan være tale om, at det kun var en mindre mængde sprængstof der gik af, eller at der var tale om en detonator, som skulle have være brugt til en større bombe.

Politiet har valgt ikke at give nogen som helst konkrete oplysninger om sprængstoffet eller bombetypen.

Justitsminister Lars Barfoed sagde til aften, at sagen 'er alvorlig' og at han følger den nøje, næsten fra time til time.

Skulle sprængtes ukendt sted
Før dørene blev lukket i dommervagten blev det kun oplyst i sigtelsen, at han havde 'fremstillet en bombe med henblik på at bringe den til sprængning på et p.t. ukendt sted, hvilket mislykkedes, da bomben ca. kl. 13.35 eksploderede på et toilet.'

Det vigtigste led i efterforskningen er at få den ukendte bombemand identificeret. I grundlovsforhøret i dag, hvor han blev varetægtsfængslet til den 4. oktober, hævdede han, at han ikke kunne huske sit navn og fødselsdato. Han brugte to, formentlig falske identiteter, i København, men fingeraftryk og DNA kan formentlig være med til at identificere ham.

Interpol og PET´s internationale samarbejdspartnere arbejder på at identificere den et-benede fransktalende mand, der kan være fra Nordafrika.

I den bæltetaske eller rygsæk, som manden havde på maven, da han blev anholdt i Ørstedsparken, er der givetvis også gjort interessante fund, men politiet vil ikke sige, hvad den indeholdt.

Politiet frygtede, at det var en selvmordsbombe og derfor lå manden i to timer i det kolde grus i håndjern, mens bomberobotten 'Rullemarie' klippede tasken af ham, bar den væk og derefter skød på tasken - uden at den eksploderede.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde