Tre tiltalt for dramatisk million-kup

Ni var varetægtsfængslet for et dramatisk million-røveri mod en pengetransport i Valby. Men statsadvokaten har kun rejst tiltale mod de tre, resten er løsladt

Røverne smed stingerspikes - sømmåtter - på vejene for at stoppe politiet.(Foto: Jakob Jørgensen)
Røverne smed stingerspikes - sømmåtter - på vejene for at stoppe politiet.(Foto: Jakob Jørgensen)

Da svært bevæbnede gangstere kaprede en pengetransport ved Jyske Bank på Valby Langgade den 12. oktober sidste år og flygtede med 2,4 mio. kr., gik der en omhyggelig planlægning forud.

Politiet tror, at en række personer var involveret, men statsadvokaten for København mener, at beviserne kun rækker til at få tre mænd dømt.

Selve røveriet blev udført af mindst fire røvere og andre ukendte deltog i planlægningen.

Delvist smuldret
Sagen er delvist smuldret, fordi statsadvokaten også har droppet at rejse tiltale for endnu et stort røveri, som politiet mener, at banden var ved at planlægge, da fire serbere fra Sverige og Tyskland blev anholdt i en dæk-lejlighed på Frederiksberg i december.

Ni mænd har været sigtet og varetægtsfængslet for røveriet og røveriforsøget, men seks er nu løsladt.

I næste måned stilles tre tiltalte udlændinge for Københavns Byret, hvor politiassessor Jakob Buch-Jepsen kræver dem dømt for røveriet mod pengetransporten og udvist.

To mænd på 38 og 44 vil muligvis senere blive tiltalt for hæleri af en del af udbyttet, som de forsøgte at 'hvidvaske' på casino, selvom pengene var farvet af eksploderede farvepatroner.

Maskinpistoler og sømmåtter
Røverne smed hjemmelavede sømmåtter på vejene for at stoppe politiet, og de truede bankens personale og chaufføren på pengetransporten med pistoler og maskinpistoler, da de slog til kl. 9.30 den 12. oktober sidste år mod Jyske Bank på Valby Langgade 21.

Røverne fik et par hundrede tusinde kr. i banken, og flygtede med pengetransporten, der indeholdt 2,2 mio. kr.

Mens andre røvere flygtede på motorcykler, blev pengetransporten kørt til Vestre Kirkegård, hvor rovet blev delt og gerningsmændene forsvandt. Men udbyttet blev ødelagt, da farvepatronerne sprang.

En 28-årig svensk-tyrker, der nu er blandt de tre tiltalte, blev hurtigt sporet til en dæk-lejlighed på Enghavevej på Vesterbro, hvor politiet fandt tomme pengekufferter og en del af røvernes udstyr.

Det fremgår af anklageskriftet, at politiet blandt andet fandt en økse, sportstasker, en skudsikker vest, et kort over Københavns Lufthavn, walkie-talkies, en peberspray, en boltsaks, et koben og et romerlys.

Den 28-årige var godt kendt af svensk politi og registreret som 'NOVA II', der betyder, at han var mistænkt for deltagelse i organiseret kriminalitet.

De to andre tiltalte i røveri-sagen stammer også fra Sverige. De blev anholdt og udleveret til Danmark efter at de havde krydset Øresundsbroen i en taxa med en del af det farvede udbytte på sig.

Dommen over de tre tiltalte ventes den 15. oktober. De risikerer højst fire års fængsel, da statsadvokaten for København har undladt at rejse sagen for et nævningeting.