Brønderslev fejlede i børnesag

Ankestyrelsen kritiserer Brønderslev Kommune for ikke at skride ind over for et forældrepar med otte børn. Børnene burde have været anbragt uden for hjemmet

Parret og de mange børn boede efter at have pendlet rundt mellem forskellige kommuner til sidst i denne faldefærdige rønne i Brønderslev Kommune. (Foto: Ernst van Norde)
Parret og de mange børn boede efter at have pendlet rundt mellem forskellige kommuner til sidst i denne faldefærdige rønne i Brønderslev Kommune. (Foto: Ernst van Norde)

Brønderslev Kommune burde have anbragt otte børn i den såkaldte Serritslev-sag uden for hjemmet.

Samtidig kritiseres den nordjyske kommune for at vægte samarbejdet med børnenes forældre for højt på bekostning af børnene, fremgår det af en redegørelse fra Ankestyrelsen.

Kommunen har ellers fastholdt, at der ikke var grundlag for at anbringe børnene. Men nu erkender børne- og ungedirektør Henning Risager, at man er blevet klogere.

- Vi har nu fået Ankestyrelsens mening om vores håndtering af sagen. Den siger, at vi burde have grebet hårdere ind tidligere og nedprioriteret at samarbejde med forældrene. Det ved vi så nu, at det nok er sådan, vi kommer til at agere i fremtiden, og det retter vi naturligvis ind efter, siger Henning Risager.

Kommunen kritiseres også for, at den ikke indhentede de sagsakter, som Skanderborg Kommune havde valgt ikke at medsende. Familien havde boet i Skanderborg tidligere, ligesom den havde haft adresse på Lolland.

Ingen af de to kommuner havde ifølge Brønderslev sendt det fulde materiale om familien, og det beklager Henning Risager.

- Havde vi kendt familiens historie, så havde vi grebet arbejdet helt anderledes an fra starten. Men nu ved vi, at vi i højere grad selv skal efterspørge yderligere materiale, siger han.

Ankestyrelsens redegørelse, som onsdag blev afleveret til socialminister Benedikte Kiær (K), omfatter også to børnesager fra Sønderjylland.

Den ene drejer sig om en familie i Tinglev, hvor faren netop er idømt otte års fængsel for seksuelt misbrug af sin datter. Overgrebene har stået på i 12 år uden at kommunen har undersøgt forholdene i familien.

Den anden sag er fra Sønderborg, hvor en egyptisk far i begyndelsen af juni blev idømt ni års fængsel og udvisning fra Danmark for at have misbrugt tre af sine døtre.

Socialminister Benedikte Kiær vil først kommentere Ankestyrelsens redegørelse torsdag.

Sagen om de misrøgtede børn i Brønderslev

* I slutningen af februar kontakter en 20-årig kvinde politiet og anmelder, at hun har været udsat for systematisk misbrug og vold af sin far og stedmor i hjemmet i Serritslev uden for Brønderslev.
* I huset bor også den 20-åriges otte søskende og stedsøskende.
* Børnene bliver siden tvangsfjernet og er i dag anbragt, dels på institutioner, dels hos plejefamilier.
* Nordjyllands Politi beslutter at sigte begge forældre for misrøgt. I forvejen var de sigtet for vold og seksuelle overgreb mod den 20-årige datter, der gik til politiet med sagen.
* Brønderslev Kommune beslutter at fjerne fire af de fem børn, som var anbragt hos en midlertidig aflastningsfamilie i en anden kommune. Dermed fremrykkede kommunen en allerede truffet beslutning om, at de fire den 1. juni skulle flyttes til varige opholdssteder.
* Tilbage hos aflastningsfamilien, som i februar tog imod alle ni børn, er nu kun en 18-årig, myndig søn.

kilde: ritzau