Registrering nødvendig i politisk kamp

Der er intet mærkeligt i, at man holder tæt øje med sine modstandere, lyder det fra den antifascistiske venstrefløj, efter at aktivist er fængslet

Der er intet mistænkeligt i, at politiske miljøer holder øje med sine modstandere.

- Jeg vil gerne afmystificere det her. At man holder øje med politiske modstandere er ikke en odiøs politisk aktivitet, siger Petter Sommerfelt, der er talsmand for organisationen Demos.

Demos har selv gennem flere årtier systematisk dokumenteret aktiviteterne på den yderste højrefløj. Det er en nødvendig arbejdsmetode ifølge talsmanden.

- Der foregår en massiv udveksling af personer, merchandise og tankegods hen over grænsen. DNSB er ikke vigtige i Danmark, selv om de har forsøgt at puste sig op. Men det er den samme bevægelse i Sverige og Tyskland, hvor man har set racistisk motiverede drab, siger Petter Sommerfeldt.

Den mand, der mandag blev fængslet i København, blev netop anholdt, da han sad i en bil ved DNSB's hovedkvarter i Greve.

Ifølge politiets sigtelse er den anholdte en ledende figur fra netop gruppen Antifascistisk Aktion (AFA). En talsmand, Anders Lind, har afvist, at AFA er involveret i kriminelle aktiviteter, men vil ikke tage stilling til, om den sigtede er tilknyttet gruppen eller ej.

I sidste uge blæste netop AFA til kamp mod højredrejningen i samfundet. 'Fascisterne skal ikke have en meter - og det er vores opgave som venstrefløj at sørge for, at de ikke får det', skriver gruppen blandt andet.