To af tre i dommervagten er udlændinge

To ud af tre, der fremstilles i grundlovsforhør ved dommervagten i København, er af udenlandsk herkomst. Kriminelle østeuropæere er flittige gæster i dommervagten

Hér i dommervagten på Københavns politigård blev 1844 personer fremstillet i grundlovsforhør sidste år. Af dem var 1247 af udenlandsk herkomst.(Modelfoto: Mads Winther)
Hér i dommervagten på Københavns politigård blev 1844 personer fremstillet i grundlovsforhør sidste år. Af dem var 1247 af udenlandsk herkomst.(Modelfoto: Mads Winther)

Hele 68 procent af alle sigtede, der fremstilles i Københavns dommervagt med krav om varetægtsfængsling for kriminalitet, er af udenlandsk herkomst.

Det er cirka to tredjedele af alle sigtede.

Dét viser en rapport fra Københavns politi 'Dommervagten Årene 2007 - 2009', som ekstrabladet.dk har fået indsigt i.

Tallet er fra 2009 og rapporten viser, at der siden 2007 har været en konstant stigning i antallet af sigtede af udenlandsk herkomst i dommervagten:

I 2009 blev 1844 personer sigtet i dommervagten, af dem var 1247 af udenlandsk herkomst.

I 2008 blev 1848 fremstillet. 1201 var af udenlandsk herkomst.

I 2007 blev 1715 fremstillet. 1072 var af udenlandsk herkomst.

Øst-kriminelle
Det er især østeuropæere, der tæller i den grimme statistik og af østeuropæerne er det især rumænere, der er problemet.

482 af de sigtede i dommervagten sidste år var østeuropæere - heraf 169 rumænere. Det svarer til, at rumænerne udgør 35 procent af de sigtede østeuropæere.

- Det er alt for høje tal, når vi ser på antallet af sigtede af udenlandsk herkomst. Men det siger også noget om det armod, der er i lande som Rumænien. Mange fattigdoms-kriminelle drager til Europa for at tjene penge og det er et problem i hele Norden, siger politiinspektør Svend Foldager, Københavns politi.

Østeuropæere står især bag mange indbrud i private hjem og det gælder også de andre nordiske hovedstæder, siger Svend Foldager.

- Men vi får et bedre og bedre samarbejde med politiet i Rumænien og det øvrige østeuropa, så vi har muligheder for at gribe ind, siger han.

For mange unge kriminelle
Tallene fra dommervagten bliver endnu mere uhyggelige, når man ser på de 15-17-årige, der fremstilles i dommervagten. Hér er cirka tre fjerdedele af de unge kriminelle af udenlandsk herkomst - hele 73 procent i 2009.

153 unge under 18 år blev fremstillet i grundlovsforhør og 139 af dem blev varetægtsfængslet, tre fik anholdelsen opretholdt og 11 blev løsladt.

Unge under 18 år begår især røverier. 89 sigtelser var for røveri og unge af udenlandsk herkomst stod for 74 % af røverisigtelserne, viser rapporten fra Københavns politi.

- Det er alarmerende, at så mange unge ender i fængsel. Det bliver de ikke bedre af, men ofte forstår de ikke alvoren af at begå røverier. De tror bare, de stjæler en mobiltelefon eller lidt penge - men det er alvorlige forbrydelser og straffen for røveri er hård, siger Svend Foldager.