Hun ville bare hjælpe klimaofrene

Greenpeace-aktivist fortæller i ny video, hvorfor hun sneg sig med til Gallafest

Nora Christiansen brød ind til galla på Christiansborg Slot. (Foto: Thorkild Amdi)
Nora Christiansen brød ind til galla på Christiansborg Slot. (Foto: Thorkild Amdi)

– Vi vil sende en besked til verdens ledere om at passe på vores børns fremtid.

Sådan siger den nu verdensberømte aktivist Nora Christiansen i et videoklip optaget kort før, hun forklædt i rød gallakjole sneg sig med til middag hos dronningen i sidste uge. Lige nu sidder hun isoleret i sin celle i Vestre Fængsel, hvor hun skal blive til efter nytår. Et fængselsophold, som allerede nu er blevet noget længere, end den 34-årige mor til to havde forestillet sig inden happeningen på Christiansborg Slot.

I fængsel indtil 7. januar
– Mange taler om risikoen ved aktionen. For mig personligt er risikoen et par dage i fængsel, og det bekymrer mig da. På den anden side: Hvis vi kan gøre bare en lille smule for at hjælpe de folk, der er påvirket er klimaforandringerne, så gør jeg det gerne, siger Nora Christiansen i videoen, som Greenpeace nu har lagt ud på deres hjemmeside.

Den norske aktivist, som er dansk gift og bosiddende i København, er varetægtsfængslet til 7. januar. Hun har ikke fået lov at se familien siden happeningen, men måske får hendes børn på to og syv år lov til et lynvisit hos mor mellem jul og nytår.

Hævnaktion?
Udover Nora Christiansen er tre andre udenlandske aktivister fortsat fængslet - blandt andet spanske Juan Lopez de Uralde, som var den velklædte ledsager under happeningen. Politiet begrunder varetægtsfængslingerne med hensynet til en igangværende efterforskning i sagen. Men den efterforskning er for længst forbi, mener Greenpeace, der kalder fængslingerne en hævnaktion.

Protesterne mod fængslingen af de fire har i løbet af julen bredt sig til en række lande, hvor der aktioneres med fakler og bannere foran danske ambassader og konsulater.

Se videoen her: http://www.greenpeace.org/denmark/