Alarmer svigtede ved fangeflugt

Betjente kaldte forgæves på hjælp, da ahmoud Rabea stak af fra et retslokale i Københavns Byret 4. december

Mahmoud Rabea, 25, er stadig på fri fod efter, at han 4. december stak af fra Københavns Byret. Meget tyder på, at uforvarende fik hjælp, da hverken politiets eller fængselsvæsnets alarmsystemer virkede.(Politifoto)
Mahmoud Rabea, 25, er stadig på fri fod efter, at han 4. december stak af fra Københavns Byret. Meget tyder på, at uforvarende fik hjælp, da hverken politiets eller fængselsvæsnets alarmsystemer virkede.(Politifoto)

Der var ingen hjælp at hente udefra for de betrængte fængselsfunktionærer og politifolk, da 25-årige Mahmoud Rabea stak af fra et retslokale i Københavns Byret 4. december.

Han stak af netop, som han sammen med to andre, Abdelmajid Ahabad, 25, og Christoffer Jallow, 24, var blevet idømt otte års fængsel for et større våbenlager i Haraldsgade på Nørrebro og for forsøg på at fremstille en bombe. I følge politiet er Rabea en af de toneangivende figurer i grupperingen fra Mjølnerparken, som er med i krigen mod Hells Angels og deres lillebrorgruppe AK81.

Ud over de tre tiltalte var også en større gruppe venner til stede i retslokalet. Netop som den kvindelige dommer havde afsagt dommen over de tre, udbrød der tumulter mellem de tiltalte og deres venner på den ene side og ordensmagten på en anden.

Erkender fejl
Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at fængselsfunktionærerne mindst to gange forgæves aktiverede to forskellige alarmsystemer. Det fremgår af en redegørelse om episoden, som Ekstra Bladet har fået fat i. Den er udarbejdet af de tilstedeværende fængselsfunktionærer.

– Det er korrekt, at systemerne ikke virkede. Vi har nu sat en undersøgelse i gang. Vi har ikke før haft vrøvl med systemerne, og hvis det viser sig, at der er alvorlige fejl, må vi skifte dem ud, siger Peter Vesterheden, chef for Københavns Fængsler.

I alt var der fem fængselsfunktionærer og syv betjente i Retssal 27 til domsafsigelsen.

Fængselsfunktionærerne havde ansvaret for Rabea og Ahabad, mens politiet havde ansvaret for Jallow idet, han blev vurderet til at være mest flugttruet.

Kaldte forgæves
Ifølge redegørelsen havde de tilstedeværende politifolk også problemer med deres nye radiosystem, kaldet Sine.

Det benægtes dog af ledelsen i Københavns Politi.

– Sine-systemet fungerer fint. Der har ikke været nogen problemer, siger Per Larsen, souchef, Københavns Politi.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er der dog ind i mellem vrøvl med Sine-radiosystemet. Blandt andet når flere brugere tæt på hinanden forsøger at bruge systemet samtidig.

– Vi undersøger også, om Sine-radioerne kan have forstyrret signalet fra vores alarmsystemer, siger Peter Vesterheden.