Her er politiets nye klima-grej

I anledning af klimatopmødet har ordensmagten fået sig et nyt, kraftigt slukningskøretøj

(Foto: Kristian Linnemann)
(Foto: Kristian Linnemann)

På Scandic Bookmakers kan man satse penge på, om politiets nye legetøj kommer i brug under klimatopmødet eller ej.

Siger du ja, kan du få pengene 2,2 gange igen.

I dag fremviste politiet sit nye, kraftige stykke i Helsingør. Vandkanonen skal kunne slukke brande og rydde barrikader under eventuelle uroligheder, men kan i helt sjældne tilfælde også rettes mod demonstranter.

Den 20 ton tunge vandkanon kaldes i politiets regi for et sluknings- og rydningskøretøj, for dens primære opgave er slukke brande i biler og affaldscontainere på gaderne, hvis der bryder uroligheder ud. Tidligere har brande fået Nørrebro og Christianshavn til at ligne en slagmark med flammer helt op i førstesals højde.

Vandkakonen giver politiet mulighed for at slukke brande uden at sende mandskab uden i en regn af brosten. Endvidere kan den fem mand store besætning blande tåregas i vandet, så man kan sprøjte gassen målrettet mod en gruppe demonstranter i stedet for at affyre store byger af gas, der driver rundt i gaderne. Ved at blande gas i vandet opnår man samtidig den fordel, at det bindes i aktivisternes tøj, så de får "fornøjelse" af stoffet i flere timer.

Aktivister, som skal på barrikaderne under topmødet, har tidligere udtrykt deres kritik af, at politiet vil bruge vandkanonen.