Video-fusk belaster ny politiboss

Sad på knippelsuppe-dvd i 23 dage: Politiet samlede alle optagelserne mindre end fire timer efter rydningen af Brorsons Kirke

I næsten en time filmede politiet under de tumultagtige scener uden for kirken, før kameraet blev ødelagt af et knippelslag. (Foto fra politiets video)
I næsten en time filmede politiet under de tumultagtige scener uden for kirken, før kameraet blev ødelagt af et knippelslag. (Foto fra politiets video)

Få måneder inde i jobbet er Københavns nye politidirektør, Johan Reimann, havnet i en skandale, hvor politiet mistænkes for at tilbageholde oplysninger og deltage i det politiske efterspil omkring rydningen af Brorsons Kirke.

Det var Johan Reimann, der besluttede at offentliggøre politiets videooptagelser inde fra kirken ved anholdelsen af irakerne. Men det var langtfra den fulde sandhed, politiet lagde frem.

I næsten en time filmede politiet under de tumultagtige scener uden for kirken, før kameraet blev ødelagt af et knippelslag.

Med skiftende forklaringer har politiets ledelse rodet sig længere og længere ud i mystiske bortforklaringer om de videooptagelser, der ikke blev lagt frem.

Ansvaret tørres af
Nu er ansvaret driblet ned til den enhed, der stod for optagelserne. Enheden ’misforstod’ ledelsens anmodning om at få udleveret optagelserne, hedder det nu.

Samtidig kan det fastslås, at politiet allerede mindre end fire timer efter rydningen havde samlet alle optagelser fra aktionen.

Klokken var 07:21:16 om morgenen 13. august, da computeren på Politigården begyndte at lagre videooptagelserne efter nattens rydning af Brorsons Kirke.

Klokken 07:23:08 var filerne lagret, og computeren begyndte at brænde den dvd, der rummede samtlige politiets optagelser fra samme nat.

På det tidspunkt var der gået mindre end fire timer, fra irakerne var kørt væk, og den sidste betjent trukket tilbage fra kirken natten til 13. august.

Kampe redigeret væk
Godt to uger efter, at dvd’en var blevet brændt og arkiveret, udleverede politiet halvdelen af optagelserne til TV2 Lorry og til B.T.

På det tidspunkt var videoen blevet redigeret, så alle optagelser af de voldsomme gadekampe uden for kirken var fjernet.

Med skiftende forklaringer har politiets ledelse afvist, at der eksisterede yderligere optagelser fra Brorsons Kirke.

Den forklaring, politiet nu giver, er den sjette i rækken.

Hos Københavns Politi bekræfter chefpolitiinspektør Per Larsen, at det var politidirektør Johan Reimann, der besluttede, at den redigerede film fra anholdelsen af irakerne i Brorsons Kirke skulle offentliggøres.

Per Larsen siger samtidig, at hverken han eller Reimann på det tidspunkt vidste, at politiet lå inde med flere optagelser. Det vidste man derimod længere nede i systemet.

– Andre vidste godt, at der var flere optagelser derudefra, siger Per Larsen til Ekstra Bladet.

– Hvorfor reagerede de så ikke?

– Måske har de ikke fulgt med i den mediestorm, der var. De har nok ikke opfattet det som et problem.

– Vi er hamrende ærgerlige over det her. Kommunikation er en svær ting, men vi har da lært, at vi skal lægge os i selen, siger Per Larsen.

Rydnings-dramaet og politiets video - minut for minut

13. august 00:58:00 Politiet starter kameraet.

01:00:00 cirka tidspunkt: Der rundsendes en sms med ordlyden: ’Politiet er nu i gang med afhentning af irakere i Brorsons kirke. Duk op’.

01:10:00 Politiet ankommer til kirken.

01:13:00 Politiet går ind i kirken.

01:15:00 Optagelser inde fra kirkerummet.

01:20:00 Præsten Per Ramsdal vækkes og orienteres om aktionen.

01:30:00 Politi banker på hos Per Ramsdal og informerer ham om, at aktionen er i gang.

02:00:00 Præst Per Ramsdal finder vej ind i kirken ad en bagindgang. Han siger, at han mødes af betjente med hjelme og kampudstyr.

02:27:00 Ritzau meddeler, at alle kvinder og børn er eskorteret ud af kirken.

02:30:00 Irakerne begynder at lade sig føre ud til bussen. De er endnu ikke blevet bagbundet med plastic-strips, men bærer selv deres bagage ud til bussen.

02:32:00 Optagelser inde fra kirkerummet slutter.

02:43:00 Optagelser uden for kirken.

03:00:00 Der er nu forsamlet ml. 150 og 250 demonstranter foran kirken.

03:20:00 En aktivist kaster sig ind under bussen.

03:24:00 Det kommer til uroligheder ml. politi og demonstranter. Politi begynder at bruge knipler, peberspray og hunde. Politi kæmper sig vej ned af Rantzausgade og rydder med knippelslag demonstranter væk fra gaden.

03:29:00 Kirken er nu tømt for irakere.

03:33:00 Kamera rammes af politistav, og kameraet lægges ind i en politibil.

03:34:00 Optagelserne slutter grundet defekt kamera.

03:53:00 Bussen slipper ud fra området og sætter kurs mod Station Bellahøj.

04:00:00 Ritzau udsender telegram, der citerer præsten Per Ramsdal for at sige, at han var inde i kirken kort før kl. 02.

04:05:00 Politiet påbegynder tilbagetrækning

06:12:00 Per Ramsdal, til TV2 News: ’Jeg kom ind i kirken på et tidspunkt, hvor der var fyldt af kampklædt politi med visir, knipler og hjelme.’ ’Jeg ved ikke, hvordan aktionen er forløbet derinde, idet jeg gik igen og ikke måtte være derinde, men som det ser ud nu, ser det ud til, at det har været meget voldsomt.’ ’Det, der har chokeret mig, er den voldsomme måde, politiet har grebet den her sag an på. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig. Det er jo et brud på alle uskrevne regler om, at kirken er helligt rum og et sted for asyl.’

07:21:16 Politi brænder en dvd med de samlede optagelser fra rydningen.