Amerikanerne snød Camilla Broe

Anklageren i Miami har i sidste øjeblik ændret i anklageskriftet mod Camilla Broe og tiltalt hende for flere forhold - dog siger et notat, at Camilla Broe ikke vil blive retsforfulgt efter de tre første forhold

Camilla Broe er muligvis udleveret til USA på et forkert grundlag. (Foto: Jakob Jørgensen)
Camilla Broe er muligvis udleveret til USA på et forkert grundlag. (Foto: Jakob Jørgensen)

Anklagemyndigheden i Miami har ført de danske myndigheder bag lyset. Det mener Camilla Broes danske forsvarer Michael Juul Eriksen.

Amerikanerne har i sidste øjeblik lavet et nyt anklageskrift, der ifølge Michael Juul Eriksen strider mod den udleveringsaftale, som det danske justitsministerium ellers har indgået med amerikanerne.

Camilla Broe var oprindelig tiltalt for tre forhold - bl.a. konspiration - der slet ikke er strafbare efter dansk lov, og som man derfor heller ikke må udlevere hende på. De punkter lovede amerikanerne at fjerne, men det er ikke sket.

I stedet for at følge udleveringsaftalen og fjerne de tre punkter har amerikanerne lagt 11 punkter oven i de tre oprindelige.

- Det her er rystende og helt uhørt, siger Michael Juul Eriksen ifølge Ritzau.

Læs det nye anklageskrift her

Det udvidede anklageskrift betyder, at Camilla Broe er tiltalt for narkosmugling fra 1995 og frem til 2001. Det betyder, at den amerikanske anklager også mener, at Camilla Broe smuglede ecstasypiller i årene før og efter hun havde et forhold til sin narkodømte kæreste.

Et notat vedhæftet anklageskriftet, som Ritzau har fået indsigt i, viser dog, at frygten for de tre anklagepunkter er overdrevet.

Af notatet fremgår det, at Danmark har betinget sig, at Camilla Broe ikke vil blive retsforfulgt for punkterne et, to og tre i anklageskriftet, og det vil amerikanerne rette sig efter.

- Med dette notat, kundgør USA, at den anklagede i overensstemmelse med aftalen med Danmark kun vil blive forsøgt dømt og straffet for punkterne 4 til 14 i anklageskriftet, står der.

De 11 punkter, som Camilla Broe i stedet vil blive retsforfulgt for, er med en enkelt undtagelse alle anklager om indsmugling af ecstasy. Det sidste punkt handler om salg af ecstasyen.

Trods denne afklaring fastholder Michael Juul Eriksen sin skepsis over for det nye anklageskrift.

- Det er stadig et problem, at punkterne 1,2 og 3 står i anklageskriftet, for anklageren vil bruge det til at sige, at sagen ikke er forældet, hvad den er, siger han og fortsætter:

- De tre punkter handler om forbrydelser begået frem til år 2000, mens det seneste af de 11 punkter, hun reelt bliver tiltalt for er dateret i februar 1998.

På den måde vil anklageren i USA ifølge Juul Eriksen argumentere for, at selvom narkokriminalitet forældes efter fem år, så er anklageskriftet fra marts 2003 stadig gangbart, fordi der jo stadig står år 2000 i anklageskriftet.

Camilla Broe opholder sig lige nu i Federal Detention Center i Miami. Ifølge ekstrabladet.dk's reporter i Miami har hun ikke haft kontakt til nogen, siden hun ankom i går, og hun får først mulighed for at tale med sin amerikanske forsvarer på mandag.

Ifølge de amerikanske regler kan Camilla Broe først tale med sin familie om en uge, og først efter 14 dage kan hun muligvis få besøg.