Cameron vil tale mord-skandale med Kina

Nu er teorien, at Kinas magtelite har plantet rygter om giftmord på britisk forretningsmand for at komme populær politisk superstar til livs

På dette billede fra den kinesiske folkekongres' møde i Beijing i marts passerer Bo Xilai (rød ring) bag rækken af topfolk i kommunistpartiets magthierarki, blandt dem propagandachef   Li Changchun (grøn ring). I dag skal  Li Changchun mødes med den britiske premierminister David Cameron og redegøre for, hvordan en britisk forretningsmands mystiske død i Kina hænger sammen med, at Bo Xilai få dage efter, at dette billede blev taget, blev sparket ud af kinesisk toppolitik og hans kone anholdt for meddelagtighed på briten Neil Heywood. (Foto: AP)
På dette billede fra den kinesiske folkekongres' møde i Beijing i marts passerer Bo Xilai (rød ring) bag rækken af topfolk i kommunistpartiets magthierarki, blandt dem propagandachef Li Changchun (grøn ring). I dag skal Li Changchun mødes med den britiske premierminister David Cameron og redegøre for, hvordan en britisk forretningsmands mystiske død i Kina hænger sammen med, at Bo Xilai få dage efter, at dette billede blev taget, blev sparket ud af kinesisk toppolitik og hans kone anholdt for meddelagtighed på briten Neil Heywood. (Foto: AP)

Mystikken om en politisk superstjernes bratte fald fra de kinesiske magttinder og hans kones mulige indblanding i mordet på en britisk forretningsmand bare vokser og vokser.
Læs:

Kinesisk power-par i søgelys i drabssag

I dag vil den britiske premierminister David Cameron i sin embedsbolig i Downing Street i London konfrontere propagandachefen for Kinas kommunistparti, Li Changchun, med sin store interesse for, hvordan den 41-årige forretningsmand Neil Heywood i november 2011 kom af dage på et hotelværelse i Kinas største bykommune, Chongqing.

Forlydender om giftmord
Li Changchun, som er på officielt besøg i Storbritannien i disse dage, sidder i Kinas absolutte magtelite, den fem-ni mand store Stående Komité i kommunistpartiets politbureau. I de seneste dage er spekulationerne i Kina gået på, om magteliten - og dermed ikke mindst propagandachef Li - står bag udspredning af mistanker om giftmord på Heywood i den hensigt at få skovlen under den tidligere superstjerne og partichef i Chongqing, Bo Xilai.

Li skal mødes med Cameron i dag for at drøfte 'kulturelle emner'. Men britiske medier kan fortælle, at sagen om Neil Heywoods mystiske død og den forbindelse mordmistanken, som er rejst mod den kvindelige stjerneavokat Gu Kailai, er blevet en del af mødets dagsorden.

Det stærke powerpars fald
Gu Kailai er gift med Bo Xilai, en tidligere enormt populær, kontroversiel og magtfuld leder af kommunistpartiet i Chongchin. I marts i år blev Bo, som i forbindelse med det nært forestående skift på Kinas præsident- og ministerpræsidentposter var udset til en plads i den Stående Komité, pludselig suspenderet fra alle ledende politiske poster, og i sidste uge blev han formelt smidt på porten, ifølge Kinas officielle medier for 'alvorlige brud på disciplinen'. Bo Xilai har i Chongqing klart lagt en kurs, som bringer mindelser om den maoistiske kulturrevolution.

Suspenderingen af ham skete samme dag, som det blev meddelt, at hans kone var anholdt, mistænkt for meddelagtighed i mord på Neil Heywood.

Fyret politichef gik til USA
Heywood, som i Kina arbejdede som en slags konsulent med speciale i møder mellem kinesiske ledere og magtfulde interessenter i f. eks. det internationale erhvervsliv og politik, samarbejdede tæt med powerparret Bo og Gu og hjalp angiveligt med at skaffe deres søn ind på nogle af Storbritanniens med prestigeombølgede kostskoler og universiteter, hvor han også selv havde baggrund.

I februar ragede Bo Xilai uklar med sin næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, som blev fyret. Wang gik til det amerikanske konsulat og bad om asyl. Han fik afslag, men da han forlod ambassaden, blev han anholdt af kinesisk politi og ført til Beijing. Hans videre skæbne er ikke afklaret.

'Død af alkoholforgiftning' og brændt
Men inden han forlod ambassaden, havde han fortalt om mistanker til parret Bo og Gu. Bo skulle være blandet ind i korruption - som han og Wang i øvrigt havde slået sig op på at ville bekæmpe - mens forretningsadvokaten Gu skulle være blandet ind i Neil Heywoods død, fordi de var blevet uenige om økonomiske sager.

Heywood blev fundet død på et hotelværelse i Chongchin i december. Kinesiske myndigheder meddelte kort, at han var død af alkoholforgiftning, og liget blev brændt uden yderlige undersøgelser.

Hans venner og familie forstod ikke et suk - manden var ikke kendt for at drikke særlig meget, og et hjertetilfælde var efter deres opfattelse en sandsynlig dødsårsag. Men uden et lig er det svært at bevise, hvad der er sket.

Det britiske parlament orienteres
Da Bo Xilai få uger efter blev sparket ned fra magtens tinde i Beijing, begyndte Storbritannien at røre på sig og bad om at få Heywoods død undersøgt. Og nu verserer så forlydender om, at det er magteliten, som har lækket detaljer om en forgiftet drink, muligvis med cyanid, for at ødelægge parret Bo og Gu.

Hvis der er lækket misinformationer, er Li Changchun øverste ansvarlige. Det vil David Cameron gerne have en snak med sin officielle gæst om. Samtidig vil udenrigsminister William Hague imødekomme et stadig mere højlydt krav om en orientering til det britiske parlament om sagen.

To be continued, som man siger derovre. Fortsættelse følger...

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter