Det venter dobbeltmorderen Conevski

Der venter dobbeltmorderen Conevski en kummerlig tilværelse, hvis han flyttes til Makedonien. Se billederne fra Makedoniens psykiatriske hospitaler her

Forhold som disse med lort på gulvet og andre uhygiejniske standarder kan muligvis blive hverdag for den livstidsdømte Conevski. (Foto: Yana Buhrer Tavanier)
Forhold som disse med lort på gulvet og andre uhygiejniske standarder kan muligvis blive hverdag for den livstidsdømte Conevski. (Foto: Yana Buhrer Tavanier)

Det er fortsat uvist om, han overhovedet får tilladelsen til at afsone resten af sin livstidsdom i hjemlandet i Makedonien. Men stensikkert er det, at det er langt værre, uhumske, uhygiejniske og elendige forhold, der venter den 62-årige dobbeltmorder, hvis Justitsministeriet i Danmark i sidste ende sætter det endelige hak ved udvisningen.

Primært tre psykiatriske hospitaler er nærliggende steder for den livstidsdømte Conevski at afsone og fortsat modtage behandling for sin sindssyge. Det gælder det psykiatriske hospital i Bardovci - nær hovedstaden Skopje, det psykiatriske hospital i Demir Hisar ca. 80-100 km. fra familiens levested i Ohrid og det psykiatriske hospital i Negorci ca. 300 km. fra Ohrid.

Samlet set lider de psykiatriske hospitaler af stor forsømmelse og svigt fra myndighederne, som - vurderes det - afsætter omkring sølle seks Euro per patient om dagen for hospitalsopholdet.

På disse billeder, taget af freelancejournalisten Yana Buhrer Tavanier, illustreres blandt andet de ekstremt faldefærdige bygninger og faciliteter for patienterne.

Læs også: Sindssyg dobbeltmorder på vej hjem
Læs også: Overlevende offer: Har levet i frygt

På Demir Hisar, der har plads til 370 indlagte, bliver patienterne, hvoraf mange går barfodede rundt, sjældent vasket og ens fødder klistrer til gulvet på grund af indtørret urin, lort og madvarer. Hospitalet er også kendt for brud på menneskerettighederne.

På Bardovci, der har 450 sengepladser, sidder de fleste dagen lang indespærret i et rum iført pyjamas. Flere har angiveligt været der i mere end 20 år og hospitalet er i stor mangel på mandskab. Samme problem skulle hospitalet i Negorci, der huser 220 patienter, også lide under.

Du kan se alle de sørgelige billeder taget fra marts 2010 i galleriet her.

Umenneskelige forhold
Yana Tavanier besøgte de tre store hospitaler i marts 2010 og siger følgende om standarden generelt på de psykiatriske hospitaler.

- De er kendetegnende ved umenneskelige forhold, siger hun i dag om hospitalerne til Ekstra Bladet.

Naum Conevski har siddet fængslet i 28 år siden han likviderede to drenge på 16 og 20 år på Femøren. Flere gange har en dansk delegation i Makedonien afvist at forholdene var sikre nok til den farlige og sindssyge morder, men ifølge Ekstra Bladets oplysninger er denne holdning, siden 2009, nu ændret. Flere lægelige eksperter samt rigsadvokaten bakker nu op om indstillingen til at sende Conevski hjem til afsoning i Makedonien. En indstilling som dog møder modstand hos Københavns Politi, der fortsat finder det alt for farligt at sende manden hjem - blandt andet på grund af den dødsliste, han førte i fængslet.

Resultatet af mentalundersøgelsen fra marts 2009 afslørede, at Naum Conevski fortsat mener, at han er uskyldig og dømt på falske beviser fabrikeret af politiet. Han mente også, at lægerne på den lukkede afdeling på Sct. Hans samarbejder med politiet og forsøger at forgifte ham med medicin.

1 af 2 Naum Conevski da han blev ført til retten under voldtægtssagen som han senere blev frikendt for. (Polfoto)
2 af 2 Forhold som disse med lort på gulvet og andre uhygiejniske standarder kan muligvis blive hverdag for den livstidsdømte Conevski. (Foto: Yana Buhrer Tavanier)