Danskeres gidseltagere kan slippe fri

15 danskere har været og er gidsler hos somaliske pirater. De skal ikke forvente straf til piraterne i Danmark

Uanset hvilken kriminel handling, somaliske pirater har udsat danskere for - uanset om det er kidnapning og gidseltagning, ildkamp mod danske soldater og krigsskibe, så skal ofrene ikke vente, at de kriminelle pirater bliver retsforfulgt i Danmark.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen.

- Vi skal ikke have somaliske pirater til Danmark. De vil søge asyl og familiesammenføring. Det er kriminelle handlinger i internationalt farvand, og de må for en international domstol og dømmes efter international lov, siger Bjarne Laustsen.

Han erkender dog, at det kan have lange udsigter.

- Der er ingen lette løsninger, siger han.

I alt 15 danskere har været taget som gidsler af somaliske pirater. I 2007 var fem danske søfolk om bord på coasteren Danica White gidsler i 83 dage, og syv danske sejlere - heraf tre børn - var i 2011 gidsler i godt et halvt år.

Den danske nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted var gidsel i tre måneder fra oktober 2011 til januar til januar 2012.

Imens har to danske søfolk fra fragtskibet Leopard har på torsdag 12. april været gidsler i 15 måneder.

Pågribes piraterne, og kan de bevisligt sættes i forbindelse med de kriminelle handlinger, er det en politisk beslutning, at hensynet til det sociale system går forud for retssikkerheden.

Juridisk piratekspert ved Syddansk Universitet Birgit Feldtmann siger, at ved at indtage den holdning anerkender man i yderste konsekvens, at piraterne har begået en straffri forbrydelse.

- Det vil formentlig virke meget stødende på dem, der har været gidsler og deres pårørende. Det er en meget alvorlig og voldelig form for kriminalitet, der har store konsekvenser for gidslerne og deres pårørende, siger Birgit Feldtmann.

Hun peger på, at der ikke er retslige problemer i at retsforfølge piraterne i Danmark.

- Politisk har man valgt ikke at gøre det, siger hun.