Sløret faldet: Her er de fire terror-tiltalte

I 14 måneder har identiteterne på de fire formodede terrorister, der ville begå en massakre i JP/Politikens Hus i København været hemmelige. Nu har retten ophævet navneforbuddene på de tiltalte

De fire terror-tiltalte Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Mounir Dhahri og Munir Awad.
De fire terror-tiltalte Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Mounir Dhahri og Munir Awad.

Efter 14 måneders hemmelighedskræmmeri har retten i Glostrup i dag ophævet navneforbuddene på de fire militante islamister, der er tiltalt for at ville begå en massakre mod ansatte i JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København som hævn for Muhammed-tegningerne.

Dommeren mente, at på baggrund af den meget alvorlige tiltale og sagens store offentlige interesse, skulle navneforbuddene nu ophæves. Alle fire forsvarere protesterede forgæves.

Det var ekstrabladet.dk, der havde begæret navneforbuddene ophævet efter at Rigsadvokaten i fredags offentliggjorde anklageskriftet.

Var klar til massakre
Ingen af de fire tiltalte har nogen tlknytning til Danmark, men er alle bosat i Sverige, hvor tre af dem er blevet svenske statsborgere. De var alle i forvejen godt kendt af det svenske sikkerhedspoliti SÄPO for terror-relationer, og det var i et tæt samarbejde mellem SÄPO og PET, at den uhyggelige terrorplan blev stoppet i sidste øjeblik.

Med to skydevåben, 122 skarpe skud og 200 plasticstrips til at binde gidsler med kørte tre af de fire over Øresundsbroen til København klokken 02.02 den 29. december 2010 i en lejet Toyota Avensis.

Planen var, ifølge PET at 'dræbe så mange som muligt'.

Med lidt besvær fandt de frem til en lånt lejlighed Mørkhøjvej 82, 1. th. i Herlev, der var deres base for terroraktionen.

Fællesbøn: dræb de vantro
Lejligheden var videoovervåget af PET. Da de tre formodede terrorister om formiddagen lå på gulvet og bad en fællesbøn, hvor de på arabisk bad om velsignelse til at slå de vantro ihjel: 'Bind dem fast i bånd, og hug dem halsen over', slog politiets aktionsstyrke til og anholdt dem i lejligheden kl. 10.45.

Deres plan var, at de skulle køre ind 'for at se stedet'. Men PET turde ikke satse på, at de mistænkte den dag kun ville observere mod Rådhuspladsen og skred ind, fordi der lå en lyddæmpet maskinpistol med ammunition i bilen.

PET mener, at mændenes plan var at slå til den 30. eller 31. december. Der var næppe tale om en selvmordsaktion, for mændene medbragte 20.000 dollar, som formentlig skulle bruges til flugten.

Godt to timer efter anholdelserne i Herlev, slog SÄPO til mod en lejlighed på Frihetsvägen 49 i Järfälla i Stockholm, hvor den fjerde formodede terrorist blev anholdt.

Læs også: Angreb afværget: PET jager terrorister

Hans lejlighed var også overvåget, og det var hér, at en del af terrorplanen blev lagt, afslører en del af 1800 aflytninger, der skal bruges som bevis under retssagen.

På aflytningerne taler flere af de tiltalte om, at der skal 'dræbes så mange som muligt'. At 'aktionen skal vare 20 minutter'. At 'det skal ikke være som tjetjenerne. Der skal ikke forhandles. Der skal slås ihjel'.

Her er de fire tiltalte
De fire formodede terrorister, der alle har opholdstilladelse i Sverige eller svensk statsborgerskab, er:

Den 38-årige Sahbi Ben Mohamed Zalouti. Tuneser med svensk statsborgerskab. Han nægter.

Den 46-årige Mounir Ben Mohamed Dhahri. Tunesisk statsborger. Han nægter.

Den 31-årige Munir Awad. Libaneser med svensk statsborgerskab. Han nægter.

Den 31-årige Omar Abdalla Aboelazm. Født og opvokset i Sverige, svensk statsborgerskab. Han nægter.

Læs også: Fire bliver nu tiltalt for terror mod JP

Sahbi Ben Mohamed Zalouti kom til Sverige fra Tunis i 1998, og han blev svensk statsborger i 2001. Han er tidligere idømt en kort straf for ulovlig indrejse i Pakistan i 2009, hvor han angiveligt skulle sprede islamisk propaganda.

På sin facebook profil havde han et foto med en kriger med blodigt sværd foran al-Qaidas sorte flag. PET og SÄPO mener, at Sahbi Zalouti var en af planlæggerne af terroren. Naboer har fortalt til svensk presse, at han blev radikaliseret, lod skægget gro og klædte sig som en 'taliban'.

Han kørte med de tre andre fra Sockholm mod København, men stod af bilen kl. 21.30 den 28. december i Jönköbing og tog tilbage til Stockholm, mens de tre fortsatte til København. Sahbi Zalouti blev anholdt i Stockholm og udleveret til Danmark.

Mounir Ben Mohamed Dhahri arbejdede i en moské og boede i forstaden Järfälla ligesom Sahbi Zalouti. Er aldrig blevet svensk statsborger, men er stadig tuneser.

Han kom til Sverige i 1993 og fik permanent opholdstilladelse i 1996. Han er skilt og har to børn med to ekskoner. Han har været under behandling for kokainmisbrug og har en række domme bag sig for vold og trusler.

Han er bl.a. dømt for vold mod en sambo, som han i februar 2004 slyngede ind i en væg og tog kvælergreb på. I marts 2004 blev han dømt for dødstrusler mod to 7-Eleven ansatte, som havde nægtet ham at låne telefonen.

Læs også: Hemmelig terrorsag slæber sig afsted

Munir Awad er to gange tidligere anholdt som mistænkt terrorist sammen med sin dengang 19-årige kæreste. Parret har en søn på fire år. I 2007 blev parret anholdt på grænsen mellem Somalia og Kenya, mistænkt for terror, men efter flere måneders fængsling fik det svenske udenrigsministerium parret løsladt.

I august 2009 var den gal igen, da parret blev anholdt i Pakistan sammen med den svenske Guantanamofange Mehdi Ghezali efter en rejse gennem Tyrkiet og Iran til Pakistan. Mistanken var, at de var på vej til al-Qaida højborgen i Waziristan, men de siger, det var en almindelig familierejse.

Munir Awad kom til Sverige fra Libanon i 1987. Han har delt lejlighed med to islamister, der blev dømt i Sverige i 2010 for terrorsammensværgelse. Har arbejdet på hotel, er dømt for vold mod en vagtmand og var taler på et seminar om 'Terrorlovens Terror' arrangeret af den muslimske rettighedskomité i Sverige.

Læs også: Terror-sigtet forsøgte flugt fra fængslet

Omar Abdalla Aboelazm er født af en svensk mor fra Äppelbo i Dalarna og en egyptisk far. Parret blev skilt i 1980 kort før sønnens fødsel den 25. maj, og de sociale myndigheder tog hånd om Omar. Han fik psykiske problemer allerede som barn og lider angiveligt af Aspergers syndrom.

Han blev i februar 2001 dømt til psykiatrisk behandling for vold, trusler og en række sexovergreb mod kvinder og piger, der bl.a. blev truet med kniv. Der var ni ofre, blandt andre en 13-årig pige, tre 15-årige og en 16-årig. I april 2009 fik han en betinget dom for tyveri.

En retspsykiatrisk undersøgelse i 2000 sagde, at han led af en 'alvorlig psykisk forstyrrelse'.

Hans søster er nabo i Järfälla til Sahbi Zalouti.

Omar forsøgte under varetægtsfængslingen i Vestre Fængsel at flygte ved at grave sig ud af cellen med en ske. Han fik løsnet flere mursten, før flugtforsøget blev opdaget af fængselsbetjente. Han sidder nu i arresten i Helsingør.