Tiltalt: Jeg ville slå dem ihjel - og begå selvmord

40-årig for retten i Tyskland – mor skulle ikke have forældreretten

(Foto: Ekstra Bladet)
(Foto: Ekstra Bladet)

(POTSDAM - ekstrabladet.dk)

Forbrydelsen er i den grad modbydelig.

Iført grøn parka med hætte er han kort forinden ført ind i retssalen dækkende sit ansigt med et hvidt A4-papir for at beskytte sig mod fotograferne. Hånden, der holdt papiret, sitrede svagt. Den godt 1.65 høje krop er ludende.

Via tolk svarer han med lav stemme på dommerens indledende spørgsmål omkring sine data.

Kroppen er ludende og foroverbøjet – blikket stift rettet mod dommerne.

Med monoton stemme forelægger anklageren anklageskriftet.

Med lav stemme gør tiltalte rede for, at han vil forklare sig i sagen. Håret er leverpostejfarvet og det tyndes ansigt er spidset af kort et kort skæg.

Retten er netop sat i den tyske by Potsdam, hvor en usædvanlig grusom forbrydelse skal behandles.

Peter-Thue Rudgaard er tiltalt for i fjord på en kort ferietur først at have bedøvet sine to døtre på ni og ti år og efterfølgende at have fragtet dem ud til et øde skovområde i nærheden af Potsdam, hvor han ifølge anklageskriftet satte ild på bilen med døtrene i.

Jeg slog dem ihjel

En tiltale som den tiltaltes forsvarer Thomas Arndt kort efter fortæller til Ekstra Bladet at faderen delvist erkender sig skyldig i.

- Han erkender, at han er skyldig i dobeldrab, at han ville slå dem ihjel og bagefter begå selvmord. Men han nægter sig skyldig i overtrædelse af paragraffen om drab af særlig ondskabsfuld karakter, siger Arndt til Ekstra Bladet.

Advokaten siger også, at forbrydelsen ikke var planlagt i detaljer, at Tyskland blev det tilfældige sted, fordi han og pigerne havde været i en forlystelsespark i Hamburg.

- Det kunne lige så vel være sket i Holland eller Danmark, sagde advokaten.

Døde pigers mor kan sende far i fængsel på livstid

I tysk justits kan pårørende til ofre stille med en advokat ved siden af anklageren, der har en officiel rolle i retssalen på lige fod med anklager og forsvarer. Advokaten fungerer som en slags sideanklager. I dette tilfælde repræsenterer advokaten moren til de to børn.

- Moren ser frem til og ønsker, at manden kommer i fængsel på livstid. Der er absolut ingen forståelse for hans motiver, siger Matthias Schöneburg, bistandsadvokat og sideanklager, til ekstrabladet.dk.

Mors afsked med sine døtre

Han er en af delstatens mest fremtrædende advokater i strafferet. Sidste år forsvarede han en kvinde i en sag om ni døde børn.

Ifølge anklageskriftet havde Peter-Thue Rudgaard planlagt udåden allerede inden han tog børnene med på den korte ferietur til Tyskland.

De tyske myndigheder mener, at Peter-Thue Rudgaard begik dobbeltdrabet på de to børn, fordi han ville straffe moren, der havde forladt ham, og muligvis stod i udsigt til at få forældremyndigheden.

Dagens retsmøde er første af 13. Den ene dommer har dog meldt sig syg, hvor man i dag nøjes med at fremlægge anklageskriftet mod tiltalte.

Sagen har stor bevågenhed i Tyskland, hvorfor retssalen er stoppet med journalister fra alle store, tyske medier.

Anklage: Børnenes død var moderens straf