Politiet: Hjemløs har bedraget kirker for kvart mio.

Charmerende ’hjemløs’ ex-jugoslav, der taler dansk med både jysk og indisk accent eftersøgt i København

Den 48-årige hjemløse eks-jugoslav S.M. er ifølge Københavns politi kendt som storbedrager. Han er en god skuespiller, der både kan spille lidende og sølle og tale rigsdansk eller dansk med jysk eller indisk accent. (Foto: Harry Nielsen)
Den 48-årige hjemløse eks-jugoslav S.M. er ifølge Københavns politi kendt som storbedrager. Han er en god skuespiller, der både kan spille lidende og sølle og tale rigsdansk eller dansk med jysk eller indisk accent. (Foto: Harry Nielsen)

Indenfor én måned er det ifølge Københavns politi lykkedes en 48-årig ’hjemløs’ ex-jugoslav at bedrage en række kirker for knap 250.000 kroner.

Politiet har indenfor en måned modtaget 14 anmeldelser mod den hjemløse, som kan fremstå meget sølle. Heriblandt fra en række kirker, som har opgjort deres samlede krav mod manden til: 244.550 kroner.

Den 48-årige, der er et kendt ansigt i København og bl.a. tidligere er kommet i Københavns Domkirke, hvor han har løst sognebånd til domprovst Anders Gadegaard, har en række domme for bedrageri. Han skulle være mødt til afsoning i oktober sidste år, men er udeblevet og har været eftersøgt af politiet siden.

Det drejer sig om lagerassistent S.M., som er kendt af politiet som storbedrager. Siden 2009 har han været uden fast bopæl, men alligevel er det ifølge politiet lykkedes ham at svindle for over en million alene indenfor det sidste år.

Spiller sølle
Den tidligere ex-jugoslav taler perfekt dansk og er meget veltalende. Han spiller på at være hjemløs, og kan derfor også spille meget lidende og sølle. Alt efter, hvor han færdes, taler han med forskellig accent.

Han taler rigsdansk, men også dansk med østeuropæisk, indisk og jysk accent. Københavns Politi antager, at den 48-årige benytter sig af endnu flere accenter.

Indtil videre holder Københavns Politi dog kortene vedrørende kirkebedragerier tæt indtil kroppen.

- Vi vil ikke udtale os om sagen nu, siger vicepolitikommissær Dan Sørensen, Efterforskningsafdelingen i Station City.

En gåde
I de 9 provstier i København er det en gåde, hvorledes det overhovedet skulle være lykkedes den hjemløse lagerassistent at svindle kirken for statens penge eller få sugerøret ned menighedsplejerne ved kirkerne, der forvalter privat indsamlede midler og gaver, der kan deles ud til borgere i nød. Mange af menighedsplejerne i sognene har betydelige midler at gøre godt med til mennesker i nød. Det er ikke usædvanligt, at menighedsplejen i et sogn kan have en beholdning på mellem 100.000 og 500.000 kroner, men det er små beløb, der udbetales til den enkelte, der må bede om hjælp.

Domprovst Anders Gadegaard mener ikke, at Københavns Domkirke er blevet bedraget.

- Jeg vidste godt, at han kommer i mange kirker, siger Anders Gadegaard, da Ekstra Bladet har nævnt navnet på den eftersøgte.

Målløs
- Det eneste jeg kan sige, er at vi kender S.M. vældig godt, og at jeg stiller mig fuldstændig målløs overfor, hvordan han skulle have været i stand til at tilrane sig så mange penge på så kort tid. For normalt kan en kirke kun hjælpe i en lille nødsituation. Jeg anser beløb i den størrelsesorden, du nævner, for usandsynligt.

- Taler S.M. dansk, når han kommer hos Jer?

- Ja, han taler flydende dansk. Og jeg har ikke været ude for, at han taler usandt, siger Anders Gadegaard.

Den opfattelse deler Københavns Politi dog ikke.

Ved du noget? send sms til 1224 eller mail til 1224@eb.dk