Ejer af biotekfirma sigtes for narkofabrik

Ejeren af et biotekfirma i København er forsvundet sporløst. Han sigtes for medvirken til produktion af over 16 millioner ecstasypiller

Her er den sidste sending på 800 kilo kemikalier fra Kina til København, som politiet opsnappede. Tønderne skulle være kørt til Holland til en narkofabrik.(politifoto)
Her er den sidste sending på 800 kilo kemikalier fra Kina til København, som politiet opsnappede. Tønderne skulle være kørt til Holland til en narkofabrik.(politifoto)

Et biotekfirma i Købmagergade i Københavns centrum stod bag import af kemikalier fra Kina til produktion af ecstasypiller for 400 millioner kr. på en narkofabrik i Holland.

Det mener Københavns politi, der efterlyser amerikaneren Bailey Coulter, der ejer biotekfirmaet 'DIY Biotech and laboraty Ltd' på Købmagergade 2, femte sal.

Bailey Coulter sigtes for at have importeret 2,7 tons kemikalier sammen med to danskere, en 38-årig indehaver af et autofirma i Københavns NV-kvarter og hans 34-årige kammerat.

Læs også: Tiltale: Ville fabrikere narko for 400 mio.

Amerikaneren er sporløst forsvundet. Han er blevet varetægtsfængslet 'in absentia', og han er nu efterlyst internationalt.

- Vi vil meget gerne have fat i ham, siger politikommissær Steffen Th. Steffensen fra narkosektionen til ekstrabladet.dk.

'Bruges til rustbeskyttelse'
Mens Bailey Coulter er forsvundet startede retssagen i mandags mod de to formodet medskyldige danskere. De nægter, og vil slet ikke udtale sig i i Københavns Byret.

Den 38-årige har tidligere forklaret, at han blot gjorde en ven en tjeneste ved at bestille kemikalierne, der 'vist nok' skulle bruges til undervognsbehandling. Politiet afviser, at kemikalierne kan anvendes til rustbeskyttelse.

De tre mænd bestilte, ifølge politiet, de 2721 kilo kemikalier i Kina, som i otte partier blev fløjet til det internationale cargocenter i Københavns Lufthavn i Kastrup. Hér blev tønderne hentet af et speditionsfirma og kørt til Holland, hvor de endte i et illegalt laboratorium, der fremstillede både ecstasy og metamfetamin.

Kemikalierne, bl.a. PMK og Methylenedioxphenyl, er grundstoffer til ecstasy og ifølge politiets eksperter var der nok til produktion af ikke under 16.175.000 ecstacypiller. Med en salgspris på blot 25 kroner stykket løber værdien op i over 400 mio. kr.

Fandt 16 tønder i Københavns Lufthavn
Den 25. marts sidste år fandt politiet 16 tønder med 800 kilo kemikalier i Københavns Lufthavn, som indehaveren af autoværkstedet skulle modtage. Politiet ved, at der tidligere er bestilt 650 kilo kemikalier til biotekfirmaet i Købmagergade.

Biotekfirmaet er registreret hos et kontorhotel, hvor der 'bor' ikke færre end 163 firmaer på adressen, viser en søgning i det centrale virksomhedsregister.

ekstrabladet.dk har ikke kunnet få kontakt til 'DIY Biotech and laboraty Ltd'. Firmaets telefon er nedlagt. Det samme er mailadressen.

Ifølge cvr-registeret er firmaet beskæftiget med 'Forskning og eksperimentel udvikling indenfor bioteknologi'. Det blev oprettet 25. marts 2009, 11 måneder før importen af kemikalier fra Kina begyndte.

Fandt narkofabrik i Holland
Politiet optrevlede sagen efter et tip fra hollandsk politi, der havde stormet narkofabrikken i et industrikvarter. En stor produktion af metamfetamin var sat i gang, men ikke færdig, og politiet kunne se, at der også havde været fremstillet ecstasy. Der lå nogle få piller, men en tønde, der blev brugt som affaldsspand, afslørede, at tønden var importeret til Danmark af den 38-årige.

Holland har en specialenhed på 25 mand, både politifolk og kemikere, som udelukkende jager illegale laboratorier.

Ifølge tiltalen importerede de to tiltalte sammen med Bailey Coulter otte forskellige kemikalier fra februar 2010 til 25. marts 2011, i alt 2721 kilo. Kemikalierne kom fra Kina i tønder med 50 kilo i hver.

Holland har en skarp kontrol med import af kemikalier, der kan bruges til narkoproduktion, men når varer køres ind i Holland fra et andet EU-land slipper varerne igennem uden problemer. Derfor, mener politiet, blev Danmark valgt som modtagerland af kemikalierne, der uden problemer kunne køres til Holland på lastbiler.