Annonce:
Annonce:

Far og datter blev fanget i dødsfælde

Sådan skete det: Gerningsmanden til eksplosionsbranden i Kongens Bryghus den 11. december omdannede lejligheden til en regulær dødsfælde

Restauratør Maj Kaltoft og hendes 69-årige far var tvunget til at flygte gennem den brændende entre.(Foto: privat og Henning Hjorth)
Restauratør Maj Kaltoft og hendes 69-årige far var tvunget til at flygte gennem den brændende entre.(Foto: privat og Henning Hjorth)
Annonce:
Følg Krimi

Maj og Ole Kaltoft blev fanget i en regulær dødsfælde, da Maj Kaltofts eksmand overhældte parrets lejlighed på Rahbeks Allé 5 på Vesterbro i København med benzin.

Det viser politiets undersøgelser af dødsbranden, hvor Maj og Ole Kaltoft omkom sammen med gerningsmanden.

Politiets efterforskning er tæt på at være slut, og hvis eksmanden Kirk Smith havde været i live i dag, så var han blevet sigtet for dobbelt-drab og for ildpåsættelse, hvor han udsatte ejendommens øvrige beboere for livsfare.

Blev fanget i stuen på første sal
Kirk Smith hældte 12-13 liter benzin ud i køkkenet på gulvet og på køkkenbordet, mens Maj og Ole Kaltoft sad i en sofa i stuen på lejlighedens første sal.

Annonce:

Så lukkede eksmanden Kirk Smith, 38, døren til køkkenet og hældte benzin ud i entreen, som han vidste var den eneste flugtvej fra tårnlejligheden på Rahbeks Allé 5 på Vesterbro i København.

Han stak ild til benzinen, og flammerne i entréen udløste kort efter en kæmpe eksplosion i benzindampene i køkkenet.

Eksplosionen var så kraftig, at den rykkede vægge og dørkarme, men den blæste samtidig flammerne i køkkenet ud, mens entréen stod i lys lue.

Den 34-årige restauratør Maj Kaltoft og hendes 69-årige far arkitekt Ole Kaltoft havde ingen anden udvej end at kaste sig gennem flammerne i entréen, da de kom ned ad trappen fra stuen.

Der var ingen køkkentrappe eller anden flugtvej fra tårnlejligheden på fjerde og femte etage i det gamle Kongens Bryghus.

Annonce:

Tog elevatoren med ild i tøjet
Der var benzindampe i parrets tøj, og de blev begge omspændt af flammer. Maj Kaltoft faldt om og døde på tredje etage, mens hendes far med ild i tøjet tog elevatoren ned til stueetagen, hvor han faldt om. Han havde først forsøgt at søge ud mod en altan i forbindelse med opgangen på fjerde sal.

Kirk Smith blev fundet på første etage, hvor en beboer overhældte ham med vand, men både han og Ole Kaltoft døde på Rigshospitalets traumecenter.

Læs også: Dødsbranden: Lightere lå klar i opgangen

- Efter at gerningsmanden har stukket ild på benzinen i entreen flygter han ud af lejligheden. Far og datter har ikke andre muligheder end at kaste sig igennem ildhavet. Bortset fra et vindue, hvor man kun kunne kravle ud på taget, var der ingen flugtmuligheder, siger efterforskningsleder Peter Hermansen fra brandsektionen til ekstrabladet.dk.

Kirk Smith vidste, at ekskonen og hendes far ville komme på besøg ved middagstid for at hente hendes tøj. Hun var flyttet fra Kirk Smith få dage før. Parret kom til lejligheden kl. 11.45, og alarmen til brandvæsenet gik kl. 12.13.

Annonce:

Købte fire dunke, 20 l. benzin og fem lightere
Den 38-årige IT-mand købte i timerne inden branden fire tomme reservedunke og en pakke med fem engangslightere.

På en tankstation købte han 20 liter benzin, som han fyldte på de fire dunke. Fire af engangslighterne blev fundet forskellige steder i opgangen.

Læs også: Sådan planlagde han dobbelt-mordet

- Vi mangler den endelige tekniske erklæring, men selvom der blev konstateret benzin i ofrenes tøj tyder intet på, at gerningsmanden overhældte dem med benzin, siger Peter Hermansen fra brandsektionen.

- Vi mener, at parret opholdt sig i stuen på første sal, da han hældte benzin ud i køkkenet, lukkede døren til entréen og hældte benzin ud dér, som han antændte, siger han.

Da tårnlejligheden består af to plan og en hems, det hele i åben forbindelse, og Kirk Smith anstiftede benzinbranden i stueplan var ekskonen og hendes far fanget i stuen på lejlighedens første sal. Flugtvejen var en trappe direkte ned til den brændende entre.

Annonce:

De skulle dø
Da Kirk Smith vidste, at parret ikke havde nogen flugtmuligheder andet end gennem køkkenet og entréen, der var antændt, formoder politiet, at Kirk Smith havde til hensigt, at de begge skulle dø.

- Som sagen står nu, så ville han - hvis han havde været i live - være blevet sigtet for drab på de to personer og for ildpåsættelse under særligt skærpende omstændigheder, hvor andre beboere var i livsfare, siger efterforskningslederen.

Læs også: 3-årig datter. Brød sammen da mors kiste blev båret ud

Kirk Smith efterlod sig intet afskedsbrev eller anden forklaring på sin desperate handling. Men motivet skal formentlig søges i, at parret gik fra hinanden efter at deres lille søn uforklarligt døde kun tre måneder gammel.

Parret efterlod sig en tre-årig datter, som bedsteforældre og de sociale myndigheder nu tager sig af.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: