Annonce:
Annonce:

Her er CIA's tys tys torturfængsel i Europa

Journalister fra Associated Press og tysk tv har afsløret et af CIA's hemmelige, europæiske torturfængsler

Bygningen, der plejede at huse et torturfængsel, er ikke mere hemmelig end, at hvem som helst kan troppe op ved hovedindgangen. (Foto: Google Streetview)
Bygningen, der plejede at huse et torturfængsel, er ikke mere hemmelig end, at hvem som helst kan troppe op ved hovedindgangen. (Foto: Google Streetview)
Annonce:
Følg Krimi

I et beboelseskvarter i den rumænske hovedstad, Bucharest, tæt ved en jernbanelinje, ligger et undseeligt regeringskontor.

Men det er ikke almindeligt papirarbejde, der er foregået bag de hvide jernhegn og de blændede vinduer.

Læs også: CIA havde afhøringslejr i Polen

Kælderen husede ifølge en afslørende reportage fra Associated Press og tysk tv's ARD Panorama et af CIA's hemmelige torturfængsler i Europa.

Nederst i bygningen blev højprofilerede fanger opbevaret i seks præfabrikerede celler. Der blev de afhørt under forhold, der ikke kunne lade sig gøre i USA.

Kodenavn
I flere år blev bygningen, der næsten ironisk bar kodenavnet 'Bright Light', brugt til at afhøre nogle af den amerikanske efterretningstjenestes vigtigste mistænkte. Blandt andet Khalid Sheik Mohammad - hjernen bag angrebet den 11. september 2001.

Annonce:

Det rumænske torturfængsel var en del af et system af hemmelige faciliteter i Polen, Lithaun og Thailand, hvor CIA kunne få gennemført hårdhændede afhøringer af deres mest værdifulde fanger.

I modsætning til de andre fængsler, der ligger i afsidesliggende områder eller på militærbaser, så ligger det rumænske midt i hovedstaden.

Rumænske embedsmænd afviser anklagerne om, at bygningen skulle huse en af CIA's hemmelige torturfængsler.

Officielt huser bygningen det nationale kontor for klassificerede oplysninger (ORNISS).

Det er dog en lidt andet historie tidligere efterretningsfolk, der udtaler sig anonymt, kan fortælle om, hvad der er sket i huset.

Smuglet ind af bagdøren
Ifølge dem rummede kælderen flere celler på fjedre, der gjorde fangerne desorientede. Med lussinger, høj musik og konstant lys blev de holdt vågne i lang tid ad gangen og tvunget til at stå i smertefulde stillinger. De blev dog ikke 'waterboardet' - altså udsat for simuleret drukning.

Anonyme CIA-kilder fortæller, at det rumænske torturfængsel begyndte i 2003 og lukkede igen i 2006. Beliggenheden i den offentlige bygning var perfekt, fordi fangerne i varebiler nemt kunne smugles ind ad bagdøren.

- Vi er bekendt med kritikken, men vi har ingen viden om dette emne, sagde den rumænske præsident Traian Basescu i september til Associated Press.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: