Benlås for Menneskerettighedsdomstolen

21-årige Jens Arne Ørskov døde efter at være blevet lagt i benlås af politiet. Nu bringer hans mor sagen for Menneskerettighedsdomstolen

21-årige Jens Arne Ørskov døde i politiets varetægt. (Privatfoto)
21-årige Jens Arne Ørskov døde i politiets varetægt. (Privatfoto)

For snart ti år siden døde den 21-årige Jens Arne Ørskov, efter politiet havde arresteret ham og lagt ham i benlås. Nu vil hans mor, Jonna Ørskov, have Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg til at tage stilling til, om betjentene var medvirkende til hendes søns død.

- Jeg vil have Jens Arne retfærdiggjort. Men det er ikke bare en kamp for Jens Arne, det er en kamp for den øvrige del af Danmark, for det er jo ikke den eneste sag af den type i Danmark, siger Jonna Ørskov til P1 Dokumentar.

Hun mener, at de to betjente, der anholdt hendes søn efter en byfest i Løgstør, burde have været mere forsigtige, da de fastholdt Jens Arne Ørskov på maven på jorden på en rasteplads.

Efter at statsadvokaten i flere omgang havde set på sagen og afvist, at betjentene havde gjort noget galt, anlagde Jonna Ørskov erstatningssag, hvor hun forsøgte at bevise, at betjentene overtrådte reglerne, især fordi de ikke forsøgte at genoplive hendes søn, da han var livløs. I sommeren 2011 blev sagen færdigbehandlet i det danske retssystem, da Højesteret lige akkurat frifandt Løgstør Politi med dommerstemmerne 3-2.

- Vi havde to dommerstemmer med os i Højesteret, det betød meget for mig, for så er der nogen, der tror på os her i landet. Og derfor er det meget, meget vigtigt for mig, at den kommer i Menneskerettighedsdomstolen, siger Jonna Ørskov.

De to højesteretsdommerne vurderede, at politiet ikke har givet en tilfredsstillende og overbevisende forklaring på det forløb, der førte til Jens Arne Ørskovs død. Jonna Ørskovs advokat Tyge Trier mener, at det er et godt grundlag at bringe sagen for Menneskerettighedsdomstolen på.

- Den argumentation, som mindretallet i Højesteret er kommet med, kombineret med de begrundelser vi har fra tidligere sager fra Menneskerettighedsdomstolen, gør os fortrøstningsfulde. Sagen går især på, at den førstehjælp, der blev givet til Jens Arne Ørskov, efter at han blev livløs, ikke lever op til de almindelige standarder for førstehjælp, fortæller Tyge Trier. Advokaten forventer, at Menneskerettighedsdomstolen først vil have tid til at behandle sagen i 2013.

Den såkaldte Løgstør-sag har betydet, at statsadvokater ikke længere skal undersøge klager over politiet. Ordningen blev kritiseret, fordi det i realiteten betød, at politiet skulle undersøge sig selv, og fordi det var særdeles vanskeligt at få ret som klager. Fra 2012 skal klager over politiet behandles af Den Uafhængige Politiklagemyndighed under ledelse af tidligere statsadvokat Kirsten Dyrman.