Jyllands-Posten mål for fire terror-planer

Jyllands-Posten har på kun to år været mål for fire terror-planer. PET vurderer, at bladhuset også i fremtiden er et 'særligt prioriteret mål'

JP/Politikens Hus har fire gange været mål for terror-planer. PET mener, at huset er et 'prioriteret mål'.(Foto: Klavs Bo Christensen)
JP/Politikens Hus har fire gange været mål for terror-planer. PET mener, at huset er et 'prioriteret mål'.(Foto: Klavs Bo Christensen)
Følg Krimi

Fire gange på kun to år har terrorister fra USA, Belgien, Norge og Sverige planlagt at angribe Jyllands-Posten med bomber eller skydevåben.

Terrorister har desuden tre gange forsøgt at likvidere Muhammed-tegneren Kurt Westergaard som straf for hans tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Retssagen, der starter i Oslo i dag mod tre formodede terrorister, som forsøgte at bombe Jyllands-Posten redaktion i Danmark, bekræfter igen, at terror-truslen mod Danmark er høj.

Muhammed-tegningerne ikke glemt
Islamiske terrorister fra store dele af verden ønsker at straffe JP for at have krænket profeten Muhammed med tegningerne i 2005, og PET vurderer - desværre - at tegningerne langt fra er gået i glemmebogen:

Center for Terroranalyse hos PET siger i sin seneste trussels-vurdering, at 'man også i fremtiden kan forvente, at terrorister vil forsøge at rejse til Danmark for at gennemføre terrorangreb. Personer og lokaliteter med tilknytning til tegningesagen vurderes at være særligt prioriterede mål.'

Ifølge Center for Terroranalyse er det en 'ny, markant tendens', at terrorister fra andre lande rejser til Danmark for at udføre terrorangreb.

Svært at afdække tilrejsende terrorister
- Det er vanskeligt at afdække de tilrejsende terrorister, idet de typisk opholder sig kort tid i det land, hvor terrorhandlingen skal finde sted. De danske eksempler har ligeledes vist, at der ikke nødvendigvis er kontakt til netværk i Danmark, og at der ikke altid er foretaget forudgående rekognoscering. Hvis der tilmed er tale om soloterrorisme, (som Lors Doukaev, red) er det endnu vanskeligere at afdække angrebsplanerne, skriver CTA i sin seneste terror-analyse.

Her er de tidligere terror-planer mod Jyllands-Posten:

29. december 2010 anholdes fire islamiske ekstremister i Storkøbenhavn og en i Stockholm, sigtet for at have planlagt en massakre mod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen.

Tre af de formodede terrorister kørte til Herlev fra Stockholm i en lejet bil med to skydevåben. PET slog til, da de under en fællesbøn i en lejlighed i Herlev bad om velsignelse til at slå de vantro ihjel.

Planen var at trænge ind i bladhuset og 'dræbe så mange som muligt'. De sigtede medbragte bl.a. 200 plasticstrips til at binde ofrene med. Fire af de sigtede sidder varetægtsfængslet på 11. måned, mens manden, der skaffede lejligheden i Herlev, er løsladt.

Læs også: Anklage: De ville bombe Jyllands-Posten

28. september 2010: Det afsløres i Norge, at terrormålet for de tre tiltalte islamister Mikael Davud, Shawan Bujak og David Jakobsen, der blev anholdt i juli, ikke var i Norge, men Jyllands-Posten i Danmark og Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

10. september 2010: Tjetjeneren Lors Doukaev, 24, der er rejst fra Belgien til København for at angrbe Jyllands-Postens redaktion i Viby med en brevbombe, sprænger ved et uheld bomben, da han er ved at gøre den færdig på et toilet på Hotel Jørgensen. Han idømmes 12 års fængsel fr forsøg på terror. Motivet er hævn for Muhammed-tegningerne.

3. oktober 2009: Den amerikanske statsborger David Coleman Headley og hans ven Tahawwur Rana anholdes i Chicago og sigtes for at have planlagt et terrorangreb mod bl.a. Jyllands-Posten i København. Han deltog også i planlægningen af terror-angrebet i Mumbai i november 2008, og operationen i København skulle være en kopi.

Planen var bl.a. at hugge hovederne af JP´s ansatte og kaste dem ud på gaden.

David Headley var to gange i Danmark for at rekognoscere og bluffede sig ind hos JP ved at foregive, at han ville købe annoncer. Han videofilmede ved JP, Københavns Hovedbanegård, den jødiske synagoge, Kongens Nytorv og Livgardens kaserne.

Var fem gange i træningslejr i Pakistan
David Headley er knyttet til den pakistanske militante gruppe Lashkar-e-Tayyiba (LeT) og han var fra 2002 til 2005 i fem forskellige LeT træningslejre. Han overdrog rekognosceringsmaterialet fra Danmark til LeT, der afblæste angrebet i København efter pres på LeT efter angrebet i Mumbai.

David Headley drøftede i stedet angrebsplanerne med Ilyas Kashmiri, højtstående medlem af al-Qaida.

Foruden disse fire planlagte angreb er der afdækket tre mord-planer rettet mod Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.