Kan dømmes for mord uden Henriks lig

Selvom liget af storsvindleren Henrik Haugberg Madsen, 40, måske aldrig bliver fundet, kan de to sigtede alligevel blive dømt for drab

Henrik Haugberg Madsen blev skudt i dette sommerhus i Karrebæksminde den 11. november sidste år, mener politiet. Nu starter en desperat jagt på hans lig.(Foto: Per Rasmussen)
Henrik Haugberg Madsen blev skudt i dette sommerhus i Karrebæksminde den 11. november sidste år, mener politiet. Nu starter en desperat jagt på hans lig.(Foto: Per Rasmussen)

Hvis liget af den 40-årige Henrik Haugberg Madsen, som politiet mener blev skudt i et sommerhus for syv måneder siden, aldrig bliver fundet, kan de to sigtede mænd alligevel blive dømt for drab.

Betingelsen er, at politiet kan overbevise retten om, at Henrik Haugberg Madsen er blevet dræbt, selvom det ikke kan dokumenteres med et lig og en obduktion.

I eksempelvis England kan man ikke blive dømt for mord uden at der er et lig - men det kan godt ske i Danmark.

Betingelsen er, at der er fundet så overbevisende spor, at der uden tvivl er begået et drab.

I trippel-mordet fra Rødovre, hvor Peter Lundin blev idømt livstid for drabene på Marianne Pedersen og hendes to sønner, fandt kriminalteknikerne blod, væv, knogle-rester og en halv tand. DNA-analyser beviste, at de nærmest mikroskopiske rester stammede fra de tre myrdede.

- Sagen bliver svær
Vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen, Sydsjællands- og Lolland-falsters politi, er klar over, at sagen bliver svær, hvis liget af Henrik Haugberg Madsen ikke dukker op.

- Vi håber selvfølgelig, at han bliver fundet. Det vil gøre sagen en del nemmere, siger Søren Ravn-Nielsen. Han vil ikke spå om udfaldet, hvis liget ikke dukker op.

Læs også: Trekantsdrama op til mystisk forsvinden

- Der er megen efterforskning endnu. Men vi vurderede, at det materiale vi har samlet gennem et halvt år nu kunne bære en sigtelse for drab, og derfor anholdt vi de to sigtede, siger han.

Søren Ravn-Nielsen vil ikke spekulere i, hvordan liget er skaffet af vejen. Men der blev set to biler ved sommerhuset på gerningstidspunktet, som sættes i forbindelse med drabet.

- Vi regner dog ikke med, at det ligger gemt i et skur eller en garage. Så var det fundet for længe siden, siger Søren Ravn-Nielsen.

I ferieområdet ved Karrebæksminde er der både hav, søer og skove, hvor liget kan være skaffet af vejen.

Læs også: Her blev Henrik myrdet

Drabsmænd er tre gange tidligere i dansk retshistorie blevet dømt i mord-sager, hvor der kun er fundet små rester af lig. Det skete i 'Stjerneskibs-sagen' i 1978, i 'Tolne-mordet' fra 1987 og Lundin-sagen fra 2000.

Mordet i 'Stjerneskibet'
Den 28. februar 1978 var temperaturen i ovnen på Amager Forbrænding ikke høj nok, så på slaggetransport-båndet dukkede pludselig de forkullede små-rester af et lig op.

Politiets eneste spor var et lårben, der havde været brækket ved en ulykke, og dét førte fire måneder senere til identifikationen af en savnet 22-årig jyde, der var rejst til Christiania.

Røngtenbilleder af lår-benet fra slaggebåndet blev sammenlignet med røngtenfotos fra Horsens Sygehus, hvor den 22-årige i 1974 blev behandlet for et komliceret benbrud efter et færdselsuheld.

Allerede flere måneder inden identifikationen havde politiet pågrebet seks grønlændere fra 'Stjerneskibet' i Christiania, der indrømmede, at de havde mishandlet en ukendt mand ihjel, fordi han ville stjæle en jakke fra dem.

Han havde fået lov at overnatte i 'Stjerneskibet', men misbrugte gæstfriheden.

Grønlænderne lagde liget i et dynebetræk og smed det i en affaldscontainer, der endte på Amagerforbrænding.

Politiet kom på sporet af grønlænderne, fordi der på slaggebåndet også blev fundet et ur - som politiet med sikkerhed kunne spore tilbage til en affaldsspand på Christiania. Hér fortalte et vidne, at han havde set liget af en mand på gulvet i 'Stjerneskibet'.

Tolne-mordet
I 'Tolne-mordet' blev en 39-årig mand 18. april 1987 myrdet med knivstik i Tolne i Nordjylland. I forvejen havde morderne gravet en grav til ham - men efter tre dage gravede de liget op og parterede det i en halv snes dele, der blev brændt i landejendommens komfur.

Så blev asken sigtet og blandet med cement, der blev brugt til at støbe gulv i en garage. Da politiet kom på sporet, blev gulvet brækket op og retsmedicinerne kunne påvise mikroskopiske menneske-rester i cementen. Sammen med et kronvidne fældede det morderne, der fik 14 års fængsel.

Dræbt sygeplejerske stadig forsvundet
I en drabssag fra 2009 har politiet stadig ikke fundet liget, men den formodede gerningsmand begik selvmord i fængslet inden grundlovsforhøret.

Den 23.oktober 2009 forsvandt sygeplejerske Lisbet Nielsen, 46, sporløst fra sit hjem i Risskov ved Århus efter at hun havde været på arbejde på Århus Sygehus. Politiet anholder en uge senere hendes 42-årige og sigter ham for drab, selvom hendes lig ikke er fundet.

Han var tidligere dømt for to drab. I 1983 kvalte han som 16-årig sin et år yngre kæreste, da hun ville bryde med ham, og han slap med tre års fængsel for dødsvold.

I 1990 kvalte den jaloux mand en 21-årig kvinde, men han fik en dom til psykiatrisk anbringelse på grund af skizofreni. Halvanden time før Bjarne Østergaard Madsen skulle fremstilles i grundlovsforhør for drabet på Lisbet Nielsen hængte han sig i cellen i Århus arrest.