Hjemmerøvere tæskede løs med økse

To unge mænd og en 17-årig kvinde er buret inde efter to ualmindeligt rå overfald

Det var i dette træhus bag forsorgshjemmet i Tranbjerg, at en mand blev slået med en økse af hjemmerøvere . De truede også med at hugge hans ben af. I går var der ingen hjemme på bopælen. (Foto: Peter Bresenmann)
Det var i dette træhus bag forsorgshjemmet i Tranbjerg, at en mand blev slået med en økse af hjemmerøvere . De truede også med at hugge hans ben af. I går var der ingen hjemme på bopælen. (Foto: Peter Bresenmann)

- Har du noget, der kan redde dit liv, råbte tre unge, en 17-årig pige og to mænd på 20 og 29 år, da de iværksatte to sjældent rå og afstumpede angreb på to mænd i to forskellige boliger i Aarhus-forstaden Tranbjerg natten til torsdag.

Bevæbnet med en økse og løstsiddende knytnæver gav de begge mænd et læsterligt lag klø, inden de frarøvede dem nogle få ejendele og mindre kontantbeløb.

På kant med loven
Alle tre er velkendte skikkelser i misbrugsmiljøet og hos politiet, der kun et halvt døgn senere anholdt dem.

Den ene af de anholdte mænd har gennem længere tid været efterlyst, og den unge pige har gennem flere år været anbragt på Aarhusinstitutionen Bøgholt, der huser børn og unge fra socialt og kriminelt belastede miljøer.

Gennem de seneste par år har hun været i et ikke særligt vellykket udslusningsforløb og har især de seneste måneder gentagne gange været indblandet i episoder på den forkerte side af loven.

Afstraffelse
I går blev de alle tre fremstillet og fængslet. Da grundlovsforhøret foregik for lukkede døre, står motivet helt uklart. Ekstra Bladet erfarer, at overfaldene foregik i et miljø langt under den sociale overklasse og mere havde karakter af afstraffelses-ekspeditioner end af almindelige klassiske hjemmerøverier.

I den første bolig på Trankær Mosevej gik det hårdt ud over en mand, der ifølge Ekstra Bladets oplysninger har adresse et helt andet sted i Aarhus.

Vi hugger dine ben af
Han fik ti knytnæveslag i ansigtet og op mod fem slag fra øksens bagkant på skinneben og hofte. Med en trussel om at hugge begge hans ben af tvang de ham til at udlevere 25 kroner, en bærbar computer og en hund til en værdi af 5500 kroner.

Kort efter kastede de sig ifølge sigtelsen over en anden mand i nabolaget, på Østerby Alle - denne gang med et resolut halsgreb, da de trængte ind, fulgt op med knytnæveslag i ansigtet og øksehug i ryg og på låret med dybe og lange flænger til følge. Her blev udbyttet en bærbar computer, en pung og lidt tobak.

Strammeramme på ti år
Ingen af ofrene har været i livsfare og er udskrevet efter hospitalsbehandling.

Men på grund af overfaldenes grovhed blev de alle tre sigtet efter den hårde voldsparagraf, der har en strafferamme på ti års fængsel.

Trist fødselsdagsgave
De to mænd tilstod, mens pigen kun erkendte, hun var til stede. Den ene af mændene skal nu mentalundersøges.

Begge er varetægtsfængslet i fire uger.

Det er den 17-årige pige i princippet også, men på grund af sin alder er hun placeret i den sikrede ungdomsinstitution Egely på Fyn.

Når hun 5. juli fylder 18 år, får hun en ganske særlig fødselsdagsgave og velkomst til voksenlivet: Da overføres hun til en almindelig arrestcelle.