Læge anklages for patienteksperimenter

En østrigsk læge er i retten, hvor han anklages for at have eksperimenteret med patienter

Den østrigste læge Hannes Strasser er ved retten i Insbruck i Østrig anklaget for at have gennemført stamcelleeksperimenter på hundredvis af patienter.

Patienterne fik ikke at vide, at de deltog i eksperimenter, lyder anklagen.

Retssagen begyndte onsdag, og Hannes Strasser, der risikerer 10 års fængsel, hvis han kendes skyldig, siger, at han ikke er skyldig i anklagerne.

Strasser er urolog - en læge, der beskæftiger sig med urinvejssygdomme.

Anklagen går på, at han på Insbrucks Universitetshospital har behandlet hundredvis af patienter for ufrivillig vandladning og samtidig ladet dem indgå i et forsøg, uden at patienterne er blevet spurgt eller har fået det at vide.

Brugte 379 patienter
Anklageren sagde i retten, at der her er tale om et eksempel på, hvordan en fremragende læge "kommer ud i kriminalitet på grund af ambitioner og grådighed", skriver det østrigske nyhedsbureau APA.

Strasser anklages også for i forbindelse med forsøget at have snydt hospitalet for omkring 1,1 millioner euro - 8,2 millioner kroner.

Ifølge anklagemyndigheden har Strasser brugt 379 patienter i sine forsøg, uden at patienterne var forsikret, og uden at en etisk kommission har givet grønt lys for forsøget.

Strasser siger, at denne form for forsøg ikke skal godkendes.

Adskillige patienter har i øvrigt med held sagsøgt hospitalet for erstatning efter forsøget, som sluttede i 2007.