Brønderslev-pige var indelukket

Det var en indelukket pige, som ikke var meget for at snakke med politiet, da sagen begyndte at rulle

Rædselshuset i Brønderslev, hvor de ni børn angiveligt blev misbrugt. (Foto: Ernst van Norde)
Rædselshuset i Brønderslev, hvor de ni børn angiveligt blev misbrugt. (Foto: Ernst van Norde)

Den 21-årige pige, der startede sagen mod forældrene i 'Brønderslev-sagen' virkede indelukket, da politiet første gang forsøgte at afhøre hende. Det var, efter hun havde henvendt sig til et krisecenter i Ringsted.

Læs også: Sådan ser forældrene ud

Det fortæller anklager Michael Møller Hansen under sin forelæggelse af sagen i Retten i Hjørring her til formiddag.

- Hun fremstod meget indelukket og var stort set ikke i stand til at forklare om de ting, der var stået på, siger han.

Læs også: Mishandlede børn skal vidne mod forældre

Hun kunne dog vise billeder af skader på hendes fødder, som hendes mor havde taget. Dem skulle hun have fået, da hun blev tvunget til at skovle sne i nogle tynde sko og fik forfrysninger og begyndende koldbrand.

Den 21-årige datter voksede op hos sin mor uden kontakt til sin far i 17 år. Hun har været en del af det sociale system, siden hun var 5 år, fordi hun havde 'særlige behov' og brug for særlig støtte. Hun er dog ikke mentalt retarderet, som det tidligere har været fremme.

Læs også: Forsvarer: Moren elsker sine børn

Men efter at have boet på sociale institutioner i maj 2007 fik hun den ide, at hun gerne ville bo hos sin biologiske far. Herefter er der, ifølge anklageskriftet, startet et veritabelt mareridt.

Forældrene sidder og kigger ligefrem og har ingen kontakt med hinanden, mens anklager Michael Møller Hansen forelægger sagen.

Sagen kommer blandt andet til at dreje sig om, hvorvidt moren er strafferetlig ansvarlig for de ting, der er sket, selvom hun ikke har været aktiv i udøvelsen af volden. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de er sammen om det.

På kontanthjælp
- Det vil vi søge at bevise gennem børnenes egne forklaringer, siger anklageren.

Forsvareren for moren, Henrik Garlik, sagde i går til ekstrabladet.dk, at moren selv har levet i et undertrykt forhold med manden.

De tiltalte forældre gik begge ud af 9. klasse. Faren er uddannet som mekaniker. Moren har haft en almindelig opvækst i en søskendeflok og har ikke anden uddannelse end 9. klasse. Hun har hovedsageligt levet af kontanthjælp.

De mødte hinanden omkring 1995-96.

Hvis de kendes skyldige, vil anklagemyndigheden nedlægge påstand om, at faren bliver idømt en forvaringsdom, mens moren skal have en tidsbestemt fængselsstraf.