Annonce:
Annonce:

I dag starter Danmarks dyreste retssag

I dag starter den hidtil dyreste retssag i Danmark. Det er straffesagen mod 16 rockere fra Hells Angels og AK 81, der kører over 60 dage frem til dommen i september

Retten i Glostrup er omringet af bevæbnet politi hver retsdag frem til dommen i september.(Foto: Klavs Bo Christensen)
Retten i Glostrup er omringet af bevæbnet politi hver retsdag frem til dommen i september.(Foto: Klavs Bo Christensen)
Annonce:
Følg Krimi

Retssikkerhed og retfærdighed er kostbar.

Når 16 rockere mandag morgen føres ind i sikkerhedssalen ved retten i Glostrup, er det starten på den hidtil dyreste retssag i Danmark.

Det præcise regnestykke er umuligt at gøre op. For regningen bliver fordelt på en række offentlige kasser hos politiet, domstolene, anklagemyndigheden, justitsministeriet og kriminalforsorgen.

Men når dommen over rockerne falder til september er udgifterne løbet op i et stort to-cifret millionbeløb.

Foruden udgifterne til selve retssagen har politiet brugt et ukendt millionbeløb på selve efterforskningen:

- Det er ikke noget, som vi gør op på den enkelte sag. Det er uden tvivl et voldsomt beløb, men det er prisen for at bekæmpe den form for kriminalitet, som ikke engang ofrene er interesseret i bliver opklaret, siger politiinspektør Svend Foldager, Københavns politi.

Annonce:

Den hidtil største og dyreste retssag var sagen sidste år om røveriet til 62 mio. kr. mod Dansk Værdihåndtering.

Her var 14 tiltalte og sikkerheden var enorm. Men rockersagen overgår røverisagen både hvad angår antallet af tiltalte og sikkerhedsapparatet.

Dagsløn på 14.000 kr.
Alene de 16 forsvarere kan se frem til hver at score et salær på mindst 840.000 kr. Lønnen er 14.000 kr. om dagen i 60 dage - plus moms.

Det betyder en samlet udgift til forsvarerne på cirka 17 millioner kr. inklusive moms.

Dertil kommer et endnu ukendt salær til forsvarerne for mange timers advokatarbejde under efterforskningen. Et realistisk bud er, at hver forsvarer får et samlet salær på 1,2 - 1,5 millioner kr.

Men advokaterne bliver ikke rige af så stor en sag, siger en af forsvarerne Michael Juul Eriksen.

- Vi får 1300-1400 kr. i timen. For hver retsdag får vi betaling for seks timer i retten og fem timers forberedelse.

Annonce:

- Det er meget mindre end hvad advokater, der beskæftiger sig med civile sager og rådgivning, får. De tager typisk 3500-4500 kr. i timen, siger Michael Juul Eriksen.

Nævninge får 1100 kr. om dagen
Sagens lægdommere - nævningene - får 1100 kr. pr. dag i retten. Der er seks nævninge, men fordi sagen er så langvarig er der fire reserver, der også følger sagen.

Det bliver en samlet udgift på 660.000 kr. plus transportgodtgørelser til nævningene.

Rettens tre juridiske dommere skal også have løn. En dommer tjener godt 650.000 kr. om året.

Dertil kommer udgifterne til rettens øvrige personale, protokolførere og kontorfolk.

Hele tre anklagere fra statsadvokaten og Københavns politi skal føre sagen i retten.

100 betjente i aktion
Cirka 100 politifolk vil hver dag være involveret i transport og bevogtning af de 16 tiltalte. Også sikkerheden i og udenfor retten i Glostrup kræver et stort antal politifolk.

Annonce:

Udgiften til politifolkene bliver på mindst ni millioner kr. Én betjent koster i snit 1500 kr. pr. arbejdsdag. De cirka 100 betjente kommer til at optjene en masse overarbejde på sagen. Og dét skal afspadseres.

- Sagen er en kæmpe opgave for politiet. Det gør, at der er andre opgaver som vi ikke kan løse. Det må man se i øjnene, siger formanden for Københavns politiforening Claus Oxfeldt.

- Vi har spurgt politiledelsen, om sagen ikke kunne afvikles i en midlertidig retssal ved Politigården eller Vestre Fængsel, så vi undgik de meget lange transporter fra fængsler og arresthuse over hele Sjælland. Men det har man ikke ønsket, siger Claus Oxfeldt.

- Der bliver en masse spildtid og ventetid, når de tiltalte skal køres fra A til B og betjentene skal vente på at retsmødet er forbi, siger Claus Oxfeldt.

Til retten med fuld udrykning
Hver af de 16 tiltale bliver kørt til og fra retten i politibiler med fuld udrykning. Det er for at undgå stop undervejs, der kan udnyttes af rockernes fjender til et angreb.

Annonce:

Politiformanden tager til efterretning, at trusselsbilledet er sådan, at det store opbud af politi er nødvendigt:

- Det er et ret nyt fænomen, at vi er nødt til at have så stor sikkerhed i forbindelse med retssager. Man skal bare være klar over, at det koster store ressourcer, siger Claus Oxfeldt.

Advokat Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for HA´eren Brian Sandberg, er skeptisk over for det massive politiopbud:

- Det virker overdrevet, og jeg er bange for, at det sender et signal til nævningerne om, at det er rigtigt farlige folk, vi har med at gøre. Jeg har været forsvarer i en række sager, hvor der har været et stort sikkerhedsopbud, og der har aldrig været antydning af problemer.

- Men sikkerhedsapparatet generer ikke mig. Det er politiets vurdering, siger Michael Juul Eriksen.

Dommen i sagen er planlagt til den 13. september. Uanset udfaldet bliver sagen formentlig anket til Østre Landsret - og så starter det hele forfra engang i begyndelsen af 2012.

Med nye to-cifrede millionudgifter til følge.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: