Annonce:
Annonce:

Bedrageriet kunne undgås med ét opkald

Gate Gourmet kunne med en enkelt opringning have afsløret den svindelanklagede Amanda Jacobsen. Ekspert kalder danske virksomheder for godtroende

Danske virksomheder er generelt for godtroede. Et enkelt baggrundstjek ville have afsløret Amanda Jacobsen. (Privatfoto)
Danske virksomheder er generelt for godtroede. Et enkelt baggrundstjek ville have afsløret Amanda Jacobsen. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Krimi

Det er en stor gåde, hvordan Amanda Jacobsen kunne drive gæk med verdens næststørste leverandør af mad til flyselskaber. Men hendes fuskeri med eksamensbeviser og tidligere ansættelser kunne ifølge en erhvervsekspert være afsløret meget nemt.

- Det kræver kun et enkelt telefonopkald at finde ud af det. Derfor løber svindlere som hende en stor risiko ved at snyde. Alle kan jo ringe til universitetet og finde ud af, hvem der har og ikke har gået der, siger Finn Frandsen til ekstrabladet.dk. Han er professor ved Aarhus Handelshøjskole.

Læs også: Svindler: Kvinder må gøre noget ekstra

Stoler på hinanden i DK
I Danmark har man ikke tradition for at tjekke jobkandidaters oplysninger. Firmaerne stoler på deres ansøgere.

Annonce:

- Der er en række virksomheder, som ikke laver baggrundstjek på deres kandidater til en stilling. Det handler meget om, at vi i Danmark har en tradition for at stole på hinanden i forbindelse med en ansættelse. Det adskiller sig fra USA, hvor man i højere grad screener og tester kandidater, før man ansætter dem, siger Finn Frandsen.

Læs også: Svindelanklaget eeelsker dyre biler

Minder om Penkowa og Castberg
Der er klare paralleller til fup-forskeren fra Københavns Universitet, mener erhvervsprofessoren.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på Milena Penkowa. Her var ledelsen totalt blind overfor hendes snyderi, siger Finn Frandsen.

Læs også: Svindelmistænkt direktørs fup-cv'er

Ifølge professoren var det sagen med Anna Castberg, der satte snyd med cv’et på dagsordenen.

Falske frømandssoldater
Headhunter-bureauet, Mercuri Urval tjekker altid, om cv'et er løgn og latin.

- I den her branche skal man desværre bibeholde en vis skepsis. Ellers lærer man det på den hårde måde, siger direktøren, Christian Kurt Nielsen til ekstrabladet.dk.

Annonce:

Han har fanget kandidater med opdigtede uddannelser, oppustede karakterer og skønlitterære anbefalinger. Han har endda afsløret flere falske frømandssoldater.

Læs også: Revisor: Hun snød os med forfalskninger

Mere svindel i fremtiden
Vi har ikke set det sidste til svindlerne, hvis man spørger Finn Frandsen. Selvom det er nemt at opdage fusk med cv’et, bliver det mere udbredt.

- Der er opstået en hel industri omkring snyd med eksamensbeviser. Jeg får selv spam-mails med tilbud om billige universitetsgrader. På den måde kan man købe sig til et falsk diplom. Og vi vil se mere snyd i fremtiden, siger Finn Frandsen.

Ved du noget om Amanda Jacobsen og hendes mand? Så send en sms til 1224 (alm. sms-takst) eller en mail til 1224@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: