Dykker-udrykning forsinket af sne

Manglende snerydning blokerede for redningskøretøjerne, da vinterbader druknede på badeanstalten Helgoland

Vinterbaderen fik hjertemassage, mens han blev trukket til ambulancen på en båre.(Foto: Anthon Unger)
Vinterbaderen fik hjertemassage, mens han blev trukket til ambulancen på en båre.(Foto: Anthon Unger)

En livsvigtig dykkerudrykning blev forsinket i flere minutter, fordi redningskøretøjer og ambulance ikke kunne køre frem til badeansalten Helgoland på Amager Strandvej i København, fordi der ikke var ryddet sne.

En vinterbader var fanget under isen og hvert sekund talte.

- Der var ryddet sne for gående og cyklende, men ikke for køretøjer. Vi kunne have sparet flere minutter, hvis vejen til Helgoland var ryddet. I stedet måtte dykkerne og ambulancefolkene løbe 3-400 meter til stedet, siger vagthavende brandinspektør Kristian Levy, Københavns Brandvæsen.

Pionérkøretøjer, ambulance og akutlæge måtte holde ude ved Øresundsvej/Amager Strandvej. Brandvæsenet har ellers nøgle til den bom, som spærrer for tilkørslen til badeanstalten Helgoland, men det hjalp ikke, da redningskøretøjerne ikke kunne komme frem for sne.

- Vi sender vores udrykningsrapport til de ansvarlige for snerydningen og så må de vurdere, hvad der skal gøres, siger brandinspektør Kristian Levy.

Fundet på 60 sekunder
Da brandvæsenets dykkere endelig kom frem til Helgoland og sprang i vandet gik der kun 60 sekunder før de fandt den cirka 30-årige mand under isen. Han blev reddet op og lagt på en 'helikopterbåre', som brandfolkene måtte trække hen over sneen til ambulancen, der holdt en lille halv kilometer væk.

Undervejs fik vinterbaderen hjertemassage, fordi han havde hjertestop.

Manden er indlagt på traumecenteret, og politiet har endnu ikke fået besked om hans tilstand.

Drukneulykken blev set af en anden vinterbader, der slog alarm. Den druknede blev fundet i badeanstaltens indre bassin under isen.

- Der var ret tyk is og kun to huller, hvor der var vand. Han er på ukendt vis kommet ind under isen, siger brandinspektør Kristian Levy.

Vandet var cirka tre meter dybt.

Brandinspektøren vurderer, at vinterbaderen har ligget 23-25 minutter i vandet under isen.