Vinterbadere raser over Københavns kommune efter drukneulykke

Vinterbadeforeningen 'Det Kolde Gys' raser efter dagens drukneulykke på badeanstalten Helgoland. Københavns Kommune rydder ikke sne, så redningskøretøjer kan komme frem

Vinterbaderen fik hjertemassage, mens han blev trukket til ambulancen på en båre.(Foto: Anthon Unger)
Vinterbaderen fik hjertemassage, mens han blev trukket til ambulancen på en båre.(Foto: Anthon Unger)

- Det er groft uforsvarligt.

Sådan siger Anders Hjorth, formand for vinterbadeforeningen 'Det Kolde Gys' efter dagens drukneulykke på badeanstalten Helgoland.

Brandvæsenets dykkere og ambulancen kunne ikke komme frem, fordi redningsvejene ikke bliver ryddet for sne, og den livsvigtige indsats blev ifølge brandinspektøren forsinket i flere minutter.

- Det kan ikke være rigtigt, at dykkerne skal løbe flere hundrede meter frem til ulykkesstedet. Jeg var selv derude, og dykkerne var rigtigt godt sure over det, siger Anders Hjorth.

- Da manden var bjærget, måtte redningsmandskabet løbe hen til ambulancen med en livløs mand. Det er helt utilstedeligt, siger Anders Hjorth.

2000 vinterbadere
Der er 2000 medlemmer i 'Det Kolde Gys' og op mod et par hundrede mennesker bader hver dag fra Helgoland om vinteren.

- Nu er det anden gang, at vi ikke kan få hjælpen frem til en ulykke, fordi der ikke er ryddet sne, siger Anders Hjorth.

- I et år har vi kæmpet med Københavns Kommune for at få forbedret tilkørselsforholdene, men det eneste som kommunens private selskab 'IS Amager Strandpark' har svaret med er at lægge flere kampesten, som spærrer Helgoland af.

- Håndværkere, rengøring og renovation kan heller ikke komme frem, siger Anders Hjorth.

Efter ulykken i dag skriver han til overborgmester Frank Jensen: - Overborgmesteren løber fra ansvaret, siger Anders Hjorth til ekstrabladet.dk.

Svømmede under isen
Den cirka 30-årige mand, som dykkerne bjærgede under isen på Helgoland, har formentlig forsøgt at svømme mellem to huller i isen. Han bar svømmebriller.

- Hvis det er rigtigt, at han har svømmet under isen, så har han opført sig groft uforsvarligt. Det må ikke ske. Hvis han overlever kan han ikke være medlem hos os længere, siger Anders Hjorth.

Manden havde inden ulykken siddet i saunaen med et andet medlem.

- Når man vinterbader må man aldrig være alene. Der skal altid være en på land, som holder opsyn med den badende, siger Anders Hjorth.

Siden 1929 har der ikke været en dødsulykken på Helgoland, oplyser Anders Hjort.

Københavns Kommune har postet 23 mio. kr. i renoveringen af Helgoland og 'Det Kolde Gys' har brugt to mio. kr. på klubhuset.

- Selskabet som driver Helgoland vil slet ikke høre på os. Vi har tryglet og bedt overborgmesteren om at gå ind i sagen, men forgæves, siger formanden for 'Det Kolde Gys'.