Dansk studerende fængslet i Zimbabwe

Ung dansk kvinde proppet i Zimbabwes berygtede Chikurubi-fængsel på grund af visumtvist

En kvindelig dansk studerende er blevet smidt i Zimbabwes berygtede Chikurubi-fængsel og derefter udvist af landet. Det skete før jul, da myndighederne fandt en fejl i hendes visum. Den unge kvinde var på en studierejse i en række afrikanske lande.

- Af alle de afrikanske lande, jeg har besøgt, har den største hurdle været Zimbabwe, siger Katrine Nikolajsen til nyhedshjemmesiden ZimEye, der drives af zimbabweanere, der befinder sig i eksil.

Den unge dansker blev anholdt, fordi hun angiveligt havde opholdt sig i Zimbabwe længere end tilladt, skriver ZimEye. Hendes visum udløb ellers tilsyneladende først i maj 2011.

Udenrigsministeriet i København bekræfter, at man er bekendt med fængslingen af den danske kvinde.

Katrine Nikolajsen blev stillet for en dommer og indsat i Chikuribi-sikkerhedsfængslet i udkanten af Zimbabwes hovedstad, Harare. Fængslet er berygtet for blandt andet dets overfyldte celler og dets yderst kritisable sanitære forhold.

Den unge danske kvinde nåede at opholde sig i fængslet i et døgn, inden hun fik en bøde på 300 dollar og derefter blev deporteret til nabolandet Sydafrika.

Zimbabwe har et anstrengt forhold til blandt andet Vesten, fordi EU og USA kritiserer menneskeretsovertrædelserne i landet, der ledes af præsident Robert Mugabe.

Mugabe og mange af hans ministre er blevet nægtet visum til EU-landene på grund af de politiske overgreb i Zimbabwe.