Annonce:
Annonce:

Eksperter: Bombemand var næppe alene

Selvmordsbombemanden fra Stockholm har formentlig haft opbakning fra andre, siger terroreksperter

Annonce:
Følg Krimi

Den 28-årige Taymour Abdulwahab al-Abdaly, der ifølge svensk politi ‘med 98 procents sikkerhed’ står bag weekendens selvmordsbombe i Stockholm, har formentlig ikke handlet helt på egen hånd.

Nok var han alene om selve udførelsen af terrorhandlingen, men andre kan have haft indflydelse på ham, siger terroreksperter.

- Han har ikke siddet hjemme i sit soveværelse og radikaliseret sig foran sin computer, det er nok ret usandsynligt, siger den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp.

- Derimod har han måske haft en eller to personer, som kan have haft indflydelse på ham, siger Ranstorp og peger på, at al-Abdaly gennem en årrække har boet i den engelske by Luton, som ifølge britiske efterretninger har en høj koncentration af ekstremister.

Desuden har han rejst i Mellemøsten efter eget udsagn ‘for jihad’ (hellig krig, red.).

Annonce:

Selvmordsbombemanden kan eksempelvis have haft kontakt til personer, der fungerer som en slags mæglere i radikale miljøer.

- Nogen, der formidler kontakt og arrangerer ting omkring eksempelvis Yemen, Jordan eller i ekstremistmiljøer i Luton, vurderer Ranstorp.

Den danske terrorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier siger, at al-Abdaly falder ind under den kategori, der kan betegnes ‘soloterrorister’.

Det er samme type som den 23-årige nigerianer, der forsøgte at antænde sprængstof om bord på et fly fra Amsterdam til Detroit ved juletid sidste år, samt den et-benede tjetjener Lors Doukaev, der sidder varetægtsfængslet i København

- Men det betyder ikke, at der ikke er andre, der i hvert fald ideologisk har bakket op, og at han har et eller andet netværk, siger Lars Erslev Andersen.

På en pressekonference tidligere mandag sagde den svenske chefanklager Tomas Lindstrand, at politiet har erfaring med, at ‘der plejer at være flere personer indblandede i sådanne situationer’:

- Vi går ud fra, at han har haft medhjælpere på en eller anden måde.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: